Laketa: Šmit nije visoki predstavnik; GP prešao kao diplomata Njamačke

07.11.2023.     Vijesti

Кristijan Šmit nije imenovan adekvatnom rezolucijom UN i samim tim nije visoki predstavnik, rekao je direktor Službe za poslove sa strancima Žarko Laketa, vezano za boravak Кristijana Šmita u BiH.


– U vezi stalnih natpisa u sredstvima javnih informisanja želim informisati javnost da pojedinci svoje interpretacije nezakonitog djelovanja, smatraju za „sveto slovo“ – rekao je Laketa i podsjetio da Rezolucija kaže da strane zahtijevaju postavljanje visokog predstavnika, koji će biti imenovan u skladu sa relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN-a.
Istakao je da je Šmit granični prelaz prešao kao poslanik, odnosno kao diplomata Njamačke, a ne kao diplomata UN.
– Dozvolili smo da građanin Njamačke misli da je donio Zakon – smatra Laketa.
Podsjetio je da Zakon u BiH donosi Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, Narodna skupština Republike Srpske kao i Parlament FBiH.
– Svojim neovlaštenim aktivnostima dovodi do urušavanja Ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Pošto svi smatraju da se mogu ponašati mimo Zakona, svaki predstavnik Republike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine će po Zakonu štiti interese Republike Srpske i predsjednika Milorada Dodika – rekao je Laketa i poručio da neće dozvoliti klasičnu zamjenu teza.
Nije dobro da se i mi, kaže Laketa, predstavnici iz Republike Srpske, ne ponašamo po Zakonu jer trenutno smo jedini koji štite Dejtonski mirovni sporazum.

Rtrs

error: Zabranjeno je kopiranje!