Krivične prijave protiv dva direktora iz Nevesinja za pronevjeru kredita IRB-a

29.03.2018.     Privreda
Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske podnijelo je nadležnim tužilaštvima izvještaje protiv direktora četiri preduzeća zbog nenamjenskog trošenja kredita koje im je bez finansijskog posrednika odobrila Investiciono – razvojna banka (IRB) RS piše  portal Capital.ba.

Izvještaji su, prema nezvaničnim informacijama poslovnog portala Capital.ba  podneseni protiv direktora firmi „Pajić prom“ iz Istočnog Sarajeva Slobodana Pajića i „Drvolik“ iz Rogatice Miladina Pandurevića, kao i  protiv bivših direktora “Planinskog dobra” Nevesinje Milorada Pikule i “Simental centra” Dragana Antelja iz Nevesinja.

U MUP-u RS  Capitalu su potvrdili da Uprava kriminalističke policije sprvodi istragu u vezi sa dodjelom i utroškom kreditnih plasmana IRB bez finansijskog posrednika, koji su odobreni pravnim licima.

„Policijski službenici su do sada, nadležnim okružnim javnim tužilaštvima, podnijeli izvještaje o počinjenim krivičnim djelima protiv četiri odgovorna lica u privrednim društvima za sedam počinjenih krivičnih djela i to „zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“, „oštećenje ili povlašćivanje povjerilaca“, “zloupotreba ovlašćenja u privredi“ i „obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti“, kazali su u MUP-u i dodali da policija nastavlja dalji rad na ovom predmetu.

„Drvolik“ i Planinsko dobro Nevesinje u stečaju, IRB potražuje milione

MUP RS počeo je još polovinom 2016. godine je opsežnu kontrolu kredita koje je IRB plasirala, a u međuvremenu su neki dužnici, poput „Drvolika“ i Planinskog dobra Nevesinje, protiv kojih je podesen izvještaj, završili u stečaju.

Stečaj u „Drvoliku“, otvoren je krajem prošle godine na prijedlog jedne komercijalne banke koja je navela da je račun preduzeća blokiran od avgusta 2013. godine, da ne izmiruje kreditne obaveze prema njima i da su se zbog toga stekli uslovi za stečaj.

Godinu dana prije blokade rčauna IRB je ovoj firmi odobrila kredit od 3,4 miliona KM. Kredit je odobren na deset godina sa grejs periodom od dvije godine.

Stečajni upravnik ovog preduzeća Dragomir Stjepanović rekao je da priznata potraživanja povjerilaca „Drvolika“ iznose oko sedam miliona KM, od čega čak 3,5 miliona potražuje IRB.

„IRB, jedna komercijalna banka i Poreska uprava su hipotekarni povjerioci, međutim još uvijek je teško govoriti u kojem procentu će oni biti namireni, jer još uvijek nismo utvrdili vrijednost imovine. Očekujemo da će to biti završeno do polovine aprila, nakon čega ćemo krenuti sa prodajom imovine“, kazao je Stjepanović i dodao da ovo preduzeće ne radi već tri godine.

IRB tužila Garantni fond RS Zbog kredita odobrenog PD Nevesinje

Prije ovog preduzeća, stečaj je krajem 2015. otvoren i u Planinskom dobru Nevesinje koje je kredit IRB-a u iznosu od 850.000 KM dobilo u martu 2014. godine. Izvještaj koji je MUP podnio protiv firme „Simental centar“ povezan je sa ovim kreditom.

Mediji su ranije prenijeli da su bivši direktori Privrednog društva “Planinsko dobro” Milorad Pikula i “Simental centra” Dragan Antelj iz Nevesinja prijavljeni trebinjskom Okružnom tužilaštvu zbog sumnje da su zloupotrebama oštetili IRB za 400.000, a “Planinsko dobro” za oko 200.000 KM.

„Osumnjičene M. P. i D. A. teretimo da su tokom 2014. godine u međusobnom poslovanju počinili zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja. Prijavljeni M. P. se tereti i za oštećenje povjerilaca. Svojim radnjama oni su nezakonito pribavili 199.481 marku za “Simental centar”. Osumnjičenom M. P. na teret stavljamo da je za 400.000 KM oštetio IRB RS kao povjerioca privrednog društva “Planinsko dobro”, saopšteno je ranije iz MUP-a RS.

Zbog ovog kredita IRB je čak tužila i Garantni fond RS od kojeg traži da im isplati garanciju od blizu pola miliona KM za kredit dat Planinskom dobru „Nevesinje“, što Garantni fond odbija uz obrazloženje da je dužnost IRB-a da kontroliše korišćenje kredita, te da s obzirom na to da je on nenamjenski potrošen, nema nikakve obaveze isplate garancije.

Kada je u pitanju firma „Pajić prom“, IRB-a joj je 2012. godine bez posrednika odobrila kredit od tri miliona KM, sa grejs periodom od 24 mjeseca. Ovom preduzeću račun je blokiran početkom decembra prošle godine.

Izvor: Capital.ba