„Kradljivac“ Dejtona tvrdi: Fascikl dobio prije 17 godina – nisam imao pojma da je „Dejton“

01.11.2017.     Vijesti
Miljkan Pucar, advokat Željka Kuntoša, tvrdi da nisu tačni navodi da je njegov klijent pokušao prodati originalni Dajtonski sporazum, na engleskom jeziku, koji je policija juče pronašla u njegovoj kući na Palama.
Pucar je rekao da Kuntoš „nije znao“ da je to originalni Dajtonski sporazum. Kuntoš je izjavio da je, kako kaže, „od jedne službenice dobio jednu fasciklu, prije 17-18 godina“. Tu fasciklu je ostavio u svoju kuću, u prostoriju gdje borave. “Fascikla je od tada stajala kod njega u kući. Kada su juče došli pripadnici policije, čiji je i on pripadnik, rekli su da su ‘čuli da ima neki dokumente i on je dao fasciklu, na kojoj je bila prašina’. Oduzeli su tu fasciklu, tvrde da je to originalni primjerak Dejtonskog sporazuma, a Kuntoš to ne zna. Nije to ni gledao, samo je vidio da je to nešto na engleskom i zaboravio je da je to ostavio“, rekao  je Pucar za banjalučku ATV.
Željko Kuntoš pušten je danas da se brani sa slobode, jer nije bilo zakonskih osnova za određivanje pritvora – potvrdila je Feni Dragica Tojagić, rukovodilac opštih i administrativnih poslova u Republičkom javnom tužilaštvu. Kuntoš, koji je, navodno, Dajtonski sporazum nudio  na prodaju za 100.000 KM, ispitan je danas u Republičkom javnom tužilaštvu u Banja Luci.
U MUP-u RS-a vjeruju da je u pitanju originalni Dajtonski sporazum, na engleskom jeziku. Predsjednik Srpske  Milorad Dodik rekao je za RTRS-a da je Željko Kuntoš u vrijeme potpisivanja Dejtonskog sporazuma bio vozač Alekse Buhe i da postoji mogućnost da je na taj način došao do primjerka Sporazuma koji pripada RS-u.
S druge strane, Aleksa Buha, nekadašnji ministar spoljnih poslova Republike Srpske demantovao je  za Radio Republike Srpske da je Željko Kuntoš ikada bio njegov vozač ili pratitelj.
Izvor: Bljesak.info