KOVAČEVIĆ: Milijardu maraka za projekte u energetskom sistemu

27.04.2017.     Energetika

Direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ /ERS/ Željko Kovačević izjavio je danas da su u toku pregovori sa mnogim investitorima i partnerima o izgradnji hidroelektrane /HE/ „Buk Bijela“, napominjući da je obezbijeđeno oko milijardu KM za započete i nove projekte u okviru energetskog sistema.

Kovačević je naveo projekte od posebnog značaja čija je realizacija u toku – „Gornji horizonti“ u okviru kojih se gradi HE „Dabar“, te druge hidroelektrane u tom sistemu, što će biti završeno projektom HE „Dubrovnik dva“ koji će mnogo značiti privredi Republike Srpske.

On je rekao da je dobro što predstavnici ERS-a danas učestvuju u radu „Jahorina ekonomskog foruma 2017“, koji je okupio veliki broj privrednika iz regiona, budući da je energetski sektor jedan od najznačajnijih za razvoj privrede u Srpskoj.

„To je prilika da sa investitorima iz regiona, a posebno iz Republike Srpske, Srbije i okruženja, pokušamo naći zajedničke interese u realizaciji mnogih projekata u energetskom sektoru u narednom periodu“, naveo je Kovačević.

On je napomenuo da je „Elektroprivreda“ opredijeljena da planirane investicije budu što prije realizovane.

U okviru Foruma, sutra će o temi „Energetski sektor Republike Srpske – potencijal za budućnost“ govoriti izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove u ERS-u Blagoje Šupić.

Dvodnevni „Jahorina ekonomski forum 2017“ o temi „Razvojne šanse malih ekonomija“ počeo je danas pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a u organizaciji Udruženja ekonomista „Svot“.

SRNAforum 2