KORONA CEH Za nepoštivanje mjera građani Srpske KAŽNJENI sa 2,2 miliona KM

03.06.2020.     Vijesti

Zbog kršenja mjera, uvedenih s ciljem sprečavanja širenja zaraze korona virusa za vrijeme vanrednog stanja, građani Republike Srpske kažnjeni su sa više od 2,2 miliona maraka.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova RS, od 21. marta do 31. maja evidentirano je ukupno 3.898 prekršaja po članu 22. Zakona o javnom redu i miru, a u vezi s vanrednom situacijom, za koje je propisana novčana kazna od 500 do 1.500 KM.

Po osnovu Uredbe sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti izdato je 1.810 prekršaja, sa rasponom kazni od 100 do 300 KM.

– Zabranu kretanja prekršile su 383 osobe sa 65 i više godina života, dok je 2.761 građanin prekršio policijski čas. Po osnovu zabrane kretanja van mjesta prebivališta za dane vikenda počinjen je 471 prekršaj, a zbog okupljanja u grupama većim od tri osobe na javnim mjestima 184 prekršaja. Mjeru samoizolacije u pomenutom periodu prekršile su 82, a mjeru samoizolacije i policijski čas 17 osoba – kaže za Srpskainfo načelnica Odjeljenja za odnose sa javnošću u MUP RS Mirna Miljanović.

Napominje da se prekršajnim nalogom, u skladu sa odredbama važećeg Zakona o prekršajima, izriče minimum propisane novčane kazne.

To znači da je policija građanima izdala kazne u ukupnom iznosu od 2,13 miliona KM. Oni koji su prihvatili prekršajnu kaznu i izmirili je u  roku od sedam dana, platili su samo polovinu iznosa pomenutih minimalnih kazni – 250 ili 50 KM.

S druge strane, komunalna policija je na području Srpske od proglašenja vanredne situacije iskontrolisala 95.050 osoba u pogledu pridržavanja mjere kućne izolacije. Ovu mjeru je, prema posljednjim podacima, prekršilo 287 osoba, protiv kojih je pokrenut prekršajni postupak.

Oni su, s obzirom na to da je i njima izrečena kazna od 500 maraka, kažnjeni sa ukupno 143.500 KM.

U Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS podsjećaju da je 16. marta izdata Naredbu o obaveznoj kontroli osoba kojima je određena kućna izolacija zbog korona virusa u Srpskoj.

– Kućna izolacija je bila obavezna za osobe koje su iz inostranstva ulazila na područje RS i za one kojima je ova mjera određena po nekom drugom osnovu, a to su osobe pozitivne na korona virus i osobe koje su imale kontakt sa zaraženim – ističe za Srpskainfo rukovodilac Odsjeka za odnose sa javnošću u MULS RS Dragana Bulić.