Kopač: Usvojiti zakon o regulatoru struje ili slijede sankcije

27.10.2017.     Vijesti

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač pozvao je juče ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića da što prije pokrene proceduru usvajanja zakona o regulatoru električne energije i gasa, prenosa i tržišta električne energije BiH i najavio da bi BiH, u suprotnom, mogla biti suočena sa novim sankcijama. 

“Ako je neko protiv toga, neka se onda i izjasni tako”, rekao je Kopač novinarima u Sarajevu prije prezentacije o trenutnom stanju u ispunjavanju obaveza BiH iz Ugovora o Energetskoj zajednici.

Istakavši da je trenutna opstrukcija neprihvatljiva, Kopač je naveo da Energetska zajednica namjerava da u decembru na samitu u Prištini uvede BiH dodatne sankcije.

“To, kakve će biti sankcije, još je interna stvar. Još o tome raspravljamo sa Evropskom komisijom, ali smo predložili nešto što će zaboljeti entitete, a ne BiH jer su oni ti koji opstrukcijom blokiraju cijeli proces”, istakao je Kopač i potvrdio da je o namjerama Energetske zajednice pismom obavijestio Šarovića i predsjednike vlada Republike Srpske Željku Cvijanović i Federacije BiH /FBiH/ Fadila Novalića.

On je naglasio da se šteta koju će donijeti nove sankcije ogleda u onemogućavanju aktiviranju razvojnih potencijala koji postoje u BiH.

“Ako BiH ne poštuje svoje obaveze u Energetskoj zajednici, niko je neće shvatati ozbiljno za bilo šta drugo i nema nikakve šanse da bilo kada uđe u EU”, upozorio je Kopač.

On kaže da je BiH u poređenju sa ostalim članicama Energetske zajednice, u pogledu implementacionog indikatora, na posljednjem mjestu.

Kopač je rekao da je BiH bila prva članica Energetske zajednice kojoj su uvedene sankcije, i to prije tri godine, zbog odsustva bilo kakve regulative u oblasti gasa.

“Nakon više sastanaka, od kojih sam imao 11 sa ministrima Šarovićem, Đokićem i DŽidićem, dogovorili smo i posljednji zarez u zakonu. Usaglašene su i naknadne primjedbe iz Republike Srpske koje su bile tehničke prirode, a iz FBiH je došlo do potpunog negiranja svega što je dogovoreno”, pojasnio je Kopač.

On je naveo da od tada nema nikakvog odgovora na predloženi zakon iz entiteta i da je proces blokiran.

“Niko ne navodi da je protiv, ali i time što se ne izjašnjavaju, blokiraju proces”, istakao je Kopač.

On je odbacio optužbe iz FBiH da štiti interese Srbije i Hrvatske.

“Zakon o tržištu električne energije i uspostavljanju regulatora na području gasa, iako ima male kompetencije, gotovo nikakve na nivou BiH, u skladu je sa Trećim energetskim paketom i uspostavio bi red i mogućnost konkurencije i zaštite potrošača na tržištu gasa”, naglasio je Kopač.

Predsjednik Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Momčilo Novaković rekao je da se očekuje stav entitetskih vlada o zakonu, kako bi mogao da bude dostvaljen Savjetu ministara, a onda i u Parlamentarnu skupštinu BiH.

“Sve što se usaglasi na nivoima entitetskih vlada i Savjeta ministara, Komisija je spremna da sprovede. Za sve izvan toga Komisija nema nadležnost, niti može na bilo koji način na to da utiče”, naveo je Novaković.

Govoreći da se i danas BiH nalazi poprilično daleko od saglasnosti o zakonu i da svi pokušaji da se dođe do rješenja do sada nisu dali rezultat, on je izjavio da očekuje da se dođe do rješenja i da neće biti novih sankcija BiH, kao i da će postojeće biti ukinute.

Izvor: Srna