Konfederacija sindikata: Pogrešan način sistematizacije u ŽRS

19.07.2019.     Vijesti
Konfederacija sindikata Republike Srpske tvrdi da će način na koji Uprava “Željeznica Republike Srpske” pokušava da sistematizuje radna mjesta “dovesti u pitanje radni status velikog broja zaposlenih i ugroziti finkcionalnost pojedinih organizacionih cjelina preduzeća”.
Željeznice Republike Srpske - Foto: RTRS

Željeznice Republike SrpskeFoto: RTRS

Iz Konfederacije je saopšteno da je izjava generalnog direktora “Željeznica” Zorana Ilinčića, u kojoj tvrdi da su razgovori o kolektivnom ugovoru zaustavljeni na zahtjev sindikata sve dok ne bude urađena nova sistematizacija, netačna.

– Smatramo i da je obmanjivanje javnosti i radnika i informacija da planiraju povećanje plata u idućoj godini jer to povećanje je i moguće izvršiti podizanjem koeficijenata koje smo i sada zahtijevali kako bi svi zaposleni ostvarili obećano povećanje od 50 KM – tvrde iz Konfederacije sindikata.

Iz Konfederacije ističu da, ukoliko je Ilinčić orijentisan prema prosperitetu “Željeznica”, onda bi odmah trebalo da identifikuje pojedince koji su preduzeće doveli u sadašnju poziciju.

Iz Konfederacije sindikata apeluju da Okružno tužilaštvo i pravosudni organi Srpske hitno postupe po krivičnoj prijavi sindikata, jer je, kako navode u saopštenju, sve manje vremena za spas “Željeznica Republike Srpske”.

Generalni direktor “Željeznica” Ilinčić poručio je u srijedu, 17. jula, da je uprava ovog preduzeća u svom planu poslovanja za tekuću godinu predvidjela i povećanje ličnih primanja zaposlenih radnika i negirao medijske navode sindikalnih organizacija da Uprava ŽRS-a ne preduzima aktivnosti po tom pitanju.

– U skladu sa tim, pokrenuli smo razgovore, kao neko trajno rješenje za to uvećanje, oko kolektivnog ugovora. Na zahtjev sindikata ti razgovori su zaustavljeni dok ne bude urađena nova sistematizacija – rekao je Ilinčić novinarima.

Srna