Kod Korićke jame služen pomen za više od 130 Srba žrtava ustaškog zločina

03.06.2023.     Vijesti
Kod Korićke jame u Bileći, u koju su ustaše bacile više od 130 Srba, danas je služen liturgija povodom 82 godine od mučeničkog stradanja srpskog naroda iz bilećkog sela Korita i okolnih sela.

Liturgiju je služio sveštenik Saša Kojović iz Gacka u pristustvu naroda iz Korita i okolnih sela iz Bileće i Gacka, a potom je kod Spomen-kosturnice na Koritima služen parastos Srbima tog kraja postradalim od ustaša 1941. godine.Korićka jama kod Bileće jedno je od najvećih stratišta srpskog naroda na ovim prostorima.

U zločinu koji su počinile ustaše muslimani iz susjednog mjesta fazlagića Kula kod Gacka, u noći između 3. i 4. juna 1941. godine, ubijeno je, mučeno i u Korićku jamu bačeno više od 130 Srba, mještana Korita i okolnih sela.

Posmrtni ostaci korićkih stradalnika izvađeni su 1953. godine, kada je na osnovu 180 pronađenih lobanja ustanovljeno da je broj žrtava Korićke jame bio znatno veći.

Najstarija žrtva bio je osmadesetogodišnji Jevto Svorcan, dok je najmlađi bio četrnaestogodišnji Kosta Glušac.

Među stradalnicima je najviše bilo mještana iz porodice Svorcan, Bjelica, Starović, Trklja, Šarović, Šakota, Glušac, Rogač, Jakšić, Dumnić, Kovačević, Kurdulija, Kosnić, Milošević, Milović, Nosović i Radan.

Prvo spomen-obilježje korićkim žrtvama podignuto je 1966. godine, a 1991. godine, na 50 godina od zločina, na spomenik je postavljena skulptura, rad akademskog vajara Nandora Glida iz Beograda.

Srna

error: Zabranjeno je kopiranje!