Kinezi stižu po hercegovačko smilje

03.04.2018.     Privreda

Kinezi stižu u Hercegovinu kako bi saznali  više informacija o smilju, a postoji mogućnost i suradnje, potvrdila je ambasadorka  Kine u BiH Chen Bo.

“Predstavništvo Kineske asocijacije za trgovinu eteričnim uljima, aromama i začinima će uskoro posjetiti hercegovačku regiju kako bi saznalo više o uzgoju smilja i razmotrilo mogućnost saradnje u proizvodima na bazi smilja. Također se razgovara o poljoprivrednoj saradnji u uzgoju ostaloga bilja“, izjavila je ambasadorka Bo u opširnom razgovoru za Večernji list.

Između ostaloga, dotakla se i ovogodišnjeg Sajma privrede u Mostaru na kojem će biti najviše kineskih kompanija u posljednje tri godine s ukupnim izložbenim prostorom od 1.000 metara kvadratnih.

Kineski izlagači uglavnom dolaze iz sektora kao što su poljoprivredni strojevi, prehrambena industrija, automobili, kućanski elektronički uređaji i telekomunikacije. Na marginama će se organizovati Sajam poljoprivredne opreme i investicija “16+1“ i prateći poslovni forum. To će biti drugi put da se “16+1“ održava zajedno s mostarskim sajmom.

“Nadamo se kako će kompanije moći prepoznati mogućnosti saradnje kroz direktne interakcije, a nadamo se i kako će učešće  kineskih kompanija i organizacija događaja ’16+1′ pomoći da se uticaj mostarskoga sajma proširi u regiji“, izjavila je ambasadorka Bo.

Izvor: Bljesak.info