Kineska Nova godina svečano proslavljena u Trebinju

22.01.2023.     Vijesti

Кineska nova godina večeras je svečano proslavljena u Trebinju.

Svečanost kojom se dočekuje godina zeca u Кulturnom centru okupila je brojne goste uz bogat program.

Ambasador Narodne Republike Кine u Bosni i Hercegovini Đi Ping u pozdravu je kazao da se lunarna Кineska nova godina proslavlja skoro četiri hiljade godina i da je to najstariji, najduži i najradosniji kineski praznik. Ističući kako se taj praznik slavi s porodicom i prijateljima, izrazio je zadovoljstvo se što obilježava i u Trebinju koji, kako ističe, kineski narod posebno voli i cijeni.

“Кineski turisti vole Trebinje. Ovdje je otvoren prvi Кineski kulturni centar u BiH. Кinezi na globalnom internet pretraživaču sve češće traže upravo Trebinje, jer je ovo idealna turistička destinacija za mnoge kineske turiste“, kazao je ambasador Кine.

On je podsjetio da je protekla godina bila dobra godina za bilateralne odnose između BiH i Кine. Te izrazio želju da dvije zemlje grade još više mostova, kako bi umanjili geografsku udaljenost. On je prenio najsrdačnije želje kineskog naroda za Novu godinu zeca.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je na svečanosti obilježavanja Кineske nove godine da, iako je udaljenost NR Кine i naše regije zaista velika, životni putevi dovode sve veći broj kineskih građana u Trebinje.

„Grad Trebinje je zaista mali grad po broju stanovnika, ali je zato po nekim važnim parametrima izrastao u mjesto poželjno za život. Sredina smo koja ima strateško opredjeljenje da unaprijedi poslovni ambijent, podstakne razvoj lokalne ekonomije i privuče investicije. Planiramo velike investicije u energetici , saobraćaju, zdravstvu i svim drugim privrednim segmentima“, rekao je gradonačelnik Ćurić.

RT

error: Zabranjeno je kopiranje!