Kao da su od ptičjeg, a ne kravljeg mlijeka: Evo koliko su za godinu dana skočile cijene sira i maslaca u Srpskoj

26.11.2022.     Vijesti

U proteklih godinu dana, u Srpskoj je naviše poskupjela hrana gdje, kad je riječ o skoku cijena, ubjedljivo prednjače ulje, te mlijeko i mliječni proizvodi.

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, litar ulja je u oktobru lani u prosjeku koštao 3,07, a u istom mjesecu ove godine 4,46 KM, dok je u ovom periodu cijena kilograma maslaca sa 4,65 otišla na 6,92.

Litar mlijeka u tetrapaku je sa 1,42 poskupio na 2,22 KM ili za 56 odsto. Kilogram maslaca je otišao sa 23,59 na 31,89 odsto, što je poskupljenje od preko 35 odsto. U pomenutom periodu, najviše je poskupio tvrdi žuti sir, u prosjeku sa 11,61 na 18,36 po kilogramu ili za čak 58 odsto.
Domaći farmeri više puta su naglasili da litar mlijeka koji proizvedu, u zavisnosti od klase, košta 70 do 82 feninga, a u prodavnicama i marketima i do 2,5 KM, te upozorili da je jasno da, od njihovog rada, neko drugi “kupi kajmak”.

Inspekcija su nedavno završile kontrolu mljekara u Srpskoj, u kojoj je utvrđeno da se nisu pridržavali uredbi o visini marži. Izrečene su im kazne i naređeno da snize veleprodajnu cijenu mlijeka. Tako će u prodavnicama cijena mlijeka i mliječnih proizvoda nekih proizvođača biti niže i do 30 feninga, odnosno za  onoliko koliko je bilo prekoračenje marže.

Podsjetimo, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković je, s ciljem sprečavanja nekontrolisanog povećanja cijena osnovnih životnih namirnica, prošle sedmice izdao nalog da sprovede kontrola cijena u maloprodaji i veleporodaji.

U oktobru je godišnja inflacija u Srpskoj iznosila 15,5 odsto, a najveći godišnji rast cijena zabiljeležen je kod hrane i bezalkoholna pića, za 26,2 odsto. Razlog su više cijene ulja i masnoće za 39,4, te mlijeka i mliječnih proizvodi za 38,8 odsto.

Srpskainfo

error: Zabranjeno je kopiranje!