Kako je policajac unio pivo u avion, napao i vrijeđao stjuardesu?

28.03.2019.     Vijesti

Na vidjelo izlaze novi detalji skandala koji potresa Graničnu policiju (GP) BiH.

Avaz saznaje da su naređeni detaljna istraga i saslušanje na desetine osoba kako bi bilo utvrđeno kako je granični policajac Elvedin Jusić pijan u avionu „Austrian Airlinesa“ na letu za Beč napao stjuardesu koju je uhvatio za stražnjcu i vrijeđao, te umalo izazvao i tuču.

Uz to što je teško narušio ugled institucije za koju radi, ali i države, Jusić je doveo u pitanje kompletnu operaciju izručenja Dragana Guduraša iz Budimpešte u Sarajevo. Guduraš je osoba koju traži Okružni sud u Prijedoru zbog više teških krađa, a uhapšen je nedavno u Mađarskoj.

Ovo je prvi slučaj u istoriji GPBiH da je jedan policijski službenik počinio ovako grub prekršaj.

Istražuje se i odgovornost čelnika Jedinice Granične policije na Međunarodnom aerodromu Sarajevo Muniba Čorbića te šefa Odsjeka za međunarodnu saradnju Emira Tanovića.

Sarajevski portal piše da je Jusić već ranije imao probleme s alkoholom, ali da je uprkos tome, odlukom Čorbića, poslan na izvršenje ekstradicije.

Utvrđuje se kako je uopšte moguće da je u avion unio četiri piva.

„Dva su mu oduzeli, zbog čega je i napravio incident“,  rečeno je iz Granične policije.

No, sporno je i to zašto je donesena odluka o nastavku ekstradicije, iako je pilot u Beču odbio da Guduraš uđe u avion bez dva pratioca, s obzirom na narušavanje bezbjednosnih procedura.

„Umjesto da se sve stopira i ekstradicija prolongira, odlukom čelnika Jedinice s Aerodroma Sarajevo, u Beč je poslan drugi policajac, a Jusić se vratio o svom trošku avionom u Sarajevo. Za to vrijeme, graničar Nevenko Motika ostao je sam s Gudurašem, što je ogroman sigurnosni rizik bio“, kaže  sagovornik Avaza.  List je juče pokušao stupiti u kontakt s Jusićem, ali je rečeno da on bez odobrenja čelništva GPBiH ne može davati izjave. Zvanično, protiv njega je pokrenut postupak.

Direktor Jedinice na Aerodromu Čorbić izjavio je da nema komentara i da, takođe, nije ovlašten da daje bilo kakve izjave.

NN