Je li na pomolu novi preokret u slučaju djevojčice Danke Ilić? Srpski kriminalisti ukazuju da se ‘valja‘ nešto sumnjivo

10.05.2024.     Vijesti

Prošlo je već mjesec i po dana od nestanka  dvogodišnje djevojčice  Danke Ilić. Kao što je poznato rezultati DNK vještačenja službenog automobila koji su vozili osumnjičeni za ubistvo djevojčice Dejan Dragijević i Srđan Janković, pokazali su da bioloških tragova curice u vozilu nema. To je posve suprotno ranijim informacijama koje su nadležni puštali u javnost.

Nakon što je Više javno tužilaštvo  u Zaječaru potvrdilo da su stigli rezultati biološke analize, počele su stizati i kritike na račun policije. Advokat Marko Pantić za portal Vreme rekao je kako je cijeli slučaj na klimavim nogama.

Smatra da u policiji treba pokrenuti unutrašnju  kontrolu.

„Prva informacija o tome došla je upravo iz policije. Ako dodamo, uz to, i saopštenje  policije da je jedan od svjedoka umro u stanici prirodnom smrću i rezultata vještačenja iz Beograda koje je pokazalo da je bila u pitanju nasilna smrt – ovo bi moralo izazvati, za početak, za ozbiljne postupke  unutrašnje kontrole rada policije, a vjerujem da bi i se i Tužilaštvo  trebalo pozabaviti time. Sve ovo jako loše utiče na reputaciju policije i doprinosi još većem urušavanju povjerenja u institucije koje je je, i ovako, nažalost, na jako niskom nivou“, rekao je advokat.

Dijametralno suprotne informacije tokom istrage te pretraga terena koja nije rezultirala pronalaženjem tijela djevojčice, izazvale su kritike na račun srpske policije.

„Težak skandal. Puštanje lažne vijesti o nalazu DNK male Danke, iznuđivanje priznanja, smrt osumnjičenog tijekom saslušanja… Otvara se pitanje konstruiše  li policija zločin te nasumično nalazi počinioce  zbog prikupljanja lovorika kada ne može riješiti slučaj. Gdje je tužilaštvo ?“, objavio je na X-u advokat  Vladimir Todorić.

Kriminalista  Dobrivoje Radovanović kaže da sumnja u vjerodostojnost vještačenja uzoraka iz auta. „Ja se tih prvih i kasnijih rezultata jako bojim. To znači da su moguća svakakva miješanja. Kako je moguće da prvo vještačenje pokaže da ima tragova, a drugo pokaže da nema tragova? Ako drugo vještačenje, makar i preliminarno, pokaže da nema tragova, kako konačno može pokazati da ih ima?“, upitao se Radovanović.
image

 

Radovanović je dodaje da priznanja iznuđena uz pomoć nedozvoljenih sredstava nisu validna na sudu. „Imamo često situaciju da policija koristi nedozvoljena sredstva da bi iznudila priznanje. Onda osumnjičeni priznaju zločin, pa kasnije na sudu to povuku. To je skoro redovna pojava u kaznenim procesima kod nas“, ističe Radovanović.

Kako kaže, bez dokaza optužnica ne bi smjela postojati. „U teoriji, ali u praksi nije tako. Vrijeme u kojem živimo je vrijeme organiziranog kriminala gdje je sve moguće“, govori kriminalist.

Advokat  Marko Pantić kaže da je cijeli slučaj pravno vrlo slab.

“Ispada da imamo nekoliko vrlo teških i bizarnih zločina – za koje imamo samo riječ optuženih. Oni su pod pritiskom javnosti u pritvoru i bit će još dugo, u to ne sumnjam. No, za sada se to zakonski čini vrlo slabašno i pitanje je hoće li moći biti nešto ozbiljnije. Kako nekoga optužiti za ubistvo ako ne postoji tijelo i nema načina da se utvrdi mehanizam smrti, ističe advokat.

Ako ništa drugo, prije svega porodica,  nažalost preminulog djeteta, a onda i cijela javnost zaslužna je da slučaj dobije kakvu-takvu pravomoćnost”, zaključuje Pantić.

error: Zabranjeno je kopiranje!