Januarska neto plata u Republici Srpskoj 815 KM

22.02.2017.     Vijesti

Prosječna januarska neto plata u Republici Srpskoj iznosila je 815 KM, a prosječna bruto plata 1.304 KM, podaci su Republičkog zavoda za statistiku Srpske.

RS, plate

Najviša prosječna januarska neto plata u iznosu od 1.238 KM bila je u oblasti finansijske i djelatnosti osiguranja, a najniža, od 527 KM, u području administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti.

Januarska neto plata u odnosu na decembarsku realno je manja za 3,3 odsto, a do smanjenja je, uglavnom, došlo zbog velikog broja subjekata koji u januaru nisu imali isplatu, a koji imaju visok prosjek plate i zapošljavaju znatan broj radnika.

U januaru u odnosu na decembar, nominalni rast neto plate zabilježen je u područjima ostale uslužne djelatnosti 17,6 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 13,8 odsto i građevinarstva dva odsto.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u januaru su u odnosu na mjesec ranije u prosjeku bile više za 0,9 odsto, dok su na godišnjem nivou u prosjeku više za 0,4 odsto.

Najveći rast cijena u januaru zabilježio je odjeljak alkoholna pića i duvan u visini od 3,6 odsto, usljed povećanja cijena cigareta u prosjeku od pet odsto, što je posljedica povećanja akciza na duvan i duvanske prerađevine od 1. januara.

Najveći pad cijena u januaru, od 4,4 odsto, zabilježen je u odjeljku odjeća i obuća, usljed velikog broja sniženja.

srna