Izgradnja nove termolektrane Gacko počinje do kraja godine

23.02.2017.     Energetika

Izgradnja nove termoelektrane /TA/ Gacko počeće do kraja godine, potvrdio je za poslovni portal Hercegovina press Srđan Milović, direktor Rudnika Gacko i poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srpske.

R i TE Gacko

Vrijednost radova procjenjuje se na 500 do 600 miliona evra , što će u potpunosti finansirati ugledna Kineska banka.

Prema procjenama radovi bi trebali da traju pet godina, a na gradilištu će biti angažovano oko 1.000 radnika, od čega 400 iz Republike Srpske.

Milović podsjeća da je termoelektrana u Gacku napravljena osamdesetih godina sa instalisanom snagom od 350 megavata i da proizvodi 30 odsto energije u RS, ali da je na svom tehnološkom izmaku.

„Nova TA treba da je zamijeni za pet godina i da novim tehnologijama Gačanima donese čistiji vazduh i zdravije okruženje. Stepen iskorišćenosti energije u staroj TA je 30 odsto, dok nova tehnologija donosi stepen iskorišćenosti od 42 odsto, što je u skladu sa najvišim svjetskim energetsko-ekološkim standardima. Stepen enegretske efikasnosti novih postrojenja je za 60 odsto veći, nego kod stare elektrane“, kaže Milović.

On ističe da su ovo prvi ozbiljni kapaciteti koji će se graditi u našoj državi i koji osiguravaju i energetsku i političku nezavisnost i ekonomski opstanak Republike Srpske .

„ Podjednako je važno što i naša država ovim projektom izlazi na „kineski put svile“ i staje uz rame Srbiji, gde su kineski investitori već uzeli Željezaru , grade prugu za Budmimpeštu, spremaju se za RTB Bor…“, napominje Milović.

On ističe da se na Gatačkom polju, rezerve uglja procenjuju na 200 miliona tona.

„ Oko 105 miliona tona je rentabilan resurs i garantuje novoj TA „gorivo“ za više od 40 godina ekspolatacije, koliko je i vijek nove elektrane“, dodaje Milović i napominje da je prednost Gacka što postoji 40-godišnje iskustvo proizvodnje struje i obučen kadar.

Današnja TA, kaže, isplaćuje svake godine na  plate 50 miliona KM, a kroz budžet i rente još toliko.

Hercegovina press