Iz Podruma Vukoje uskoro i voćne rakije, likeri od hercegovačkih trava, maslinovo ulje

13.11.2017.     Privreda

Podrumi Vukoje, u narednom periodu tržište će obradovati novim proizvodima koje planiraju plasirati.

Pored vrhunskih vina, a zahvaljujući izgradnji najmodernije destilerije plasiraće voćne rakije, ali i likere od aromatičnih hercegovačkih trava.

Radovan Vukoje, vlasnik vinarije za Akta.ba kaže da je završetak izgradnje destilerije planiran do kraja godine a da će već 2018. godine novi proizvodi biti na tržištu.

„Mi želimo da pozicioniramo našu lozu. Uz pomoć njemačke tehnologije, koja je u svijetu priznata kao najbolja za obradu destilata, a koju ćemo mi implementirati u našoj novoj destileriji, radićemo obradu destilata. Radićemo je na principu koji se radi na sjeveru Italije, a to je da se od svake sorte grožđa pravi i posebna loza. U planu je da plasiramo oko 20 novih destilata“, kaže Vukoje.

Pojašnjava kako će po ovom procesu biti jedinstveni na našem području što će garantirati i vrhunski kvalitet proizvoda.

NOVA ULJARA U FUNKCIJI 2018.

U sklopu destilerije sljedeće godine instaliraće se i oprema za uljaru koja će obraditi sljedeću berbu maslina.

„Razvijanje destilerije i uljare koja će se nalaziti uz sami vinograd i maslinjak sigurno će omogućiti brzu preradu i kvaliteniji rad u primarnom dijelu. Riječ je o prvom maslinjaku na području Zasad Polja i u tom dijelu Hercegovine sa pet sorti koje u punom rodu mogu dati i do 5000 jedinica“, kaže Vukoje.

Vukoje govori da je poljoprivreda ove godine imala jako teške uslove, koji su se odrazili na sve grane pa tako i na maslinarstvo, ipak zabilježili su pristojan urod i prihod.

Nažalost mnogim poljoprivrednici nisu bili te sreće a te štete im nisu nadoknađene.

„Područje na kojem mi poslujemo izuzetno je povoljno po većini parametara, mi se svakodnevno trudimo da kvalitetno radimo i zadovoljimo naše zadate kvalitete i principe i iskoristimo potencijale koji nam se pružaju. Ali desi se, kao što je slučaj bio ove godine da smo imali velike mrazeve pa se to svakako odrazilo na urod, a sve zajedno na poslovanje. Baš zbog ovakvih situacija poljoprivreda u svakoj zemlji bi trebala biti subvencionirana od strane države, ali to kod nas nije slučaj. Zemlje kao što su Hrvatska i Srbija imaju i do osam puta veće poticaje po hektaru, od BiH, govori Vukoje.

PROMOCIJA ZEMLJE

Iako razvijaju jednu potpuno novu industriju, ulažu milionske iznose u nove tehnologije i promovišu zemlju širom svijeta, poljoprivrednih poticaja nema.

„Jako nam je teško boriti sa regijom a da ne govorimo o evropskim konkurencijama, a vrlo smo uspješno zastupljeni na tri kontineta. Puno se tu ulaže i sredstava i energije kako bi se izborili sa velikom konkurencijom koja je uglavnom dobro subvencionirana i zaštićena od strane svoje države“, govori Vukoje.

Podrumu Vukoje 1982 ove godine dodjeljena je i nagrade „Regionalni trofej Bijeli Grozd“ za najbolju vinariju regiona sa turističkog aspekta.

„Ova nagrada predstavlja veliki plus na samo za nas kao vinariju već i za cijelu zemlju i njenu turističku promociju, jer upravo je kroz Vinariju Vukoje prepoznata jedna od najznačajnih tačaka za vinski turizam u regionu. Vinski turizam takođe promoviše i ostale značajne turističke resurse tj. tipične autohtone proizvode kroz cjelokupnu ponudu kraja, ali država to ne prepoznje kao vrstu uspjeha od značaja za sve“, govori Vukoje.

Izvor: Akta.ba