Iz DNS- a isključen Nedeljko Čubrilović- pogledajte ko još

20.11.2018.     Vijesti
Na sjednici Predsjedništva DNS-a u Banjaluci iz stranke su isključeni Nedeljko Čubrilović , Damir Ćopić, Spomenka Stevanović, Milan Dakić i Spomenko Stojanović.

Predsjedništvo DNS-a ranije je smijenilo Nedeljka Čubrilovića sa mjesta zamjenika predsjednika stranke. Danas je donesena odluka o njegovom isključenju iz stranke.

Smjenu Čubrilovića tražio je Marko Pavić.

Na današnjoj sjednici iz DNS-a su  isključeni i Spomenka Stevanović, Milan Dakić i Spomenko Stojanović koji su u Narodnoj skupštini RS  predložili  Čubrilovića za predsjednika Parlamenta uprkos odluci stranke da je njihov kandidat Duško Ivić.

Damir Ćopić otvoreno je nakon smjene Čubrilovića iznosio stavove protiv takve odluke DNS-a.

Spomenka Stevanović, novi-stari poslanik koji je u Narodnu skupštinu izabrana kao član DNS-a, kaže da će se isključeni članovi žaliti na odluku Predsjedništva stranke, a da će konačni sud o tome dati Glavni odbor. Stevanovićeva vjeruje da će je Glavni odbor ipak na kraju poništiti.

Pet poslanika koji su, nakon današnje sjednice Predsjedništva DNS-a isključeni iz stranke će, kažu, najvjerovatnije osnovati novi poslanički klub, a da li će se priključiti nekoj drugoj političkoj partiji ili će djelovati kao samostalni poslanici, odlučiće nakon sjednice Glavnog odbora.

Lider DNS-a, Marko Pavić kaže da još ne zna da li će DNS učestvovati u vlasti i da li će imati ministre u Vladi Republike Srpske. O tome, kaže, treba da odluči njihov najveći koaalicioni partner, SNSD, i njegov lider, Milorad Dodik. Pavić poručuje da su isključeni poslanici donosili odluke i djelovali mimo onih odluka koje su donijeli organi stranke, i da su zato sankcionisani. Kaže da će razgovarati sa koalicionim partnerima, ali i sa isključenim članovima DNS-a.

Pavić kaže da će biti raspusten banjalučki odbor DNS-a,i da će biti oformljeno Povjereništvo DNS-a u Banjaluci na čelu sa Stankom Stanićem, bivšim rektorom Univerziteta u Banjaluci.

Srna