Ivanica: sedmodnevni provod za 4.000 KM

24.03.2017.     Nekretnine

Elitno „selo“, Ivanica. Vazdušna banja, predgrađe Dubrovnika, zapušteni biser BiH. Bez tekuće vode, urednog napajanja strujom i sređene infrastrukture uspjeli su Ivaničani da se nametnu „bjelosvjetskim“ turistima.

Pogledom koji oduzima dah, dobrom uslugom i smještajem kojim nadomjeste  brojne nedostatke ovog mjesta.

Mi smo zavirili u luksuzne vile Jovice  Božića. „Goja“, Rock“, „Stone“…. jedan do drugog  13 poredanih objekata sa pogledom na more, prostranim dvorištima, bazenima, luksuzno opremljenim enterijerom.

Foto: Vila „Anna“

Sedmodnevni boravak u jednoj od vila košta, domaćem stanovništvu često nezamislivih 4.000 maraka.  Ali gosti Jovice  Božića i nisu lokalci. Na Ivanicu dolaze Šveđani, Englezi, Njemci….

“Za tu cijenu vrsimo besplatan transfer gostiju sa aerodroma do naših vila, dočekujemo goste sa punim friziderom , sve naše vile i apartmani imaju bazene koji se greju tako da nama sezona pocinje već  krajem  ovog meseca.

Zahvaljujuci sve mu tome uspevamo da izdamo vilu za 6/8 gostiju i za 4.000 maraka  nedeljno u vrhu sezone,  a apartmene sa zajednickim kupatilom za 4/5 osoba i za 1.600  km nedeljno .  Kao sto vidite cene su velike,  ali još uvek su jeftinije nego u Dubrovniku”,  kaže za Hercegovina press.com  Božić koji je vlasnik engleske agencije “BOZHOLIDAYS”.

On napominje da se zbog dobre usluge gosti uvijek vraćaju. Ipak, poslednje dvije sezone ima dosta primjedbi na prelaz na kom je čekanje sve duže.

“Iako su svi naši kapaciteti u toku sezone popunjeni. zbog dugih čekanja na granici Ivanica gubi goste. Evroplani su navikli na slobodu kretanja a ne na čekanje”, doadaje Božić .

Zbog toga je najava izgradnje prelaza sa obje strane granice obradovala sve Ivaničane koji se bave prodavanjem i rentiranjem nekretnina. Smatraju da će prohodnost granica povećati broj gostiju, ali I cijenu nekretnina u ovom mjestu.
Cijenu će diktirati i ostala infrastrukturna  pitanja koja su  na čekanju godinama.

Foto: Vila „Goja“

Mi smo za sada veoma povoljni i atraktivni sa cenama u poredjenju sa Hrvatskom.  Za povećanje cena, osim prohodnosti granica  potrebno je i uraditi infrastrukturu i srediti  okolinu .

Voda , prelaz i lokalni putevi kao i uredjenje okoliša su četri  ključna elementa za razvoj Ivanice i turizma , i dogod se sva ova četri elementa ne reše nekog velikog napretka neće biti . Mislim da je sad opština posle dugo vremena i problema koje je imala na pravom putu da sve ovo reši u naredne dve godine. Kad se sve ovo reši,  cene ce sigurno ići dosta na gore. Zato je potrebno ulaganje da bi na kraju svi imali dobit”, smatra Jovica Božić.
Cijene m2 placa na Ivanici se kreću se  od 20 evra po kvadratu i to su uglavnom  cijene zemljišta koje  Opština Ravno prodaje u starom dijelu naselja .
Cijena parcela koje imaju pogled na more kreće se  oko 60 evra po kvadratu i od recesije je slaba potražnja.

Kvadrat završenih kuća kreće se prosječno oko 1.000 evra.

Hercegovina press