Ivanić u Mostaru: Nedopustivo je da Srbi ne budu konstitutivni u HNŽ

08.11.2017.     Vijesti

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić razgovarao je danas s predstavnicima Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru i rekao kako Srbi nisu konstitutivan narod u Hercegovačko-neretvanskoj i u još tri županije u Federaciji BiH i da on, kao i ostali politički lideri iz RS-a, nemaju pravo da preko toga prelaze.

“Naša je obaveza da svakoga dana o tome jasno govorimo“, kazao je Ivanić, posebno istaknuvši kako zaprepašćuje tišina iz međunarodnih institucija koje, kako je naveo, ništa ne čine da to barem jednom javno kažu i izvrše minimalan pritisak na nadležne institucije. Na sastanku se razgovaralo i o tome kako srpski narod nema nikakvog uticaja na predlaganje i usvajanje proračuna u Mostaru, s obzirom da su, zbog neodržavanja izbora i nepostojanja Gradskog vijeća, ovlašteni potpisnici i predlagači budžeta za Grad Mostar gradonačelnik Ljubo Bešlić iz reda hrvatskog naroda i načelnik za finansije iz reda bošnjačkog naroda, dok budžet usvaja Parlament FBiH.

“Ako su Srbi u Mostaru mogli uticati na to kakav će biti budžet dok je postojalo Gradsko vijeće Grada Mostara, apsolutno je nedopustivo da danas ide prijedlog budžeta, a da nema nijednog potpisa iz reda srpskog naroda“, ocijenio  je Ivanić.

Dodao je kako je strašno da se za projekte srpskog naroda izdvoji 50.000  iz budžeta koji je 50 miliona maraka.

“Pa ljudi to je strašno, toga nema nigdje“, kazao je Ivanić, dodavši kako će uticati na to da sve ključne ličnosti iz RS-a, nevezano od političkih razlika, pokažu malo pažnje i zainteresovanosti za to što se događa.

Osim navedenog, razgovaralo se i o blokadi regionalnog stambenog programa obnove, odnosno o problemu obnove 37 kuća srpskih povratnika u Mostaru koji su aplicirali za taj program.

Ivanić je naglasio kako će tražiti od kolega iz Federacije BiH da omoguće treći potpis na budžet Grada Mostara, a od predstavnika županijskih vlasti da Srbi postanu konstitutivan narod.  “Biću ovdje i česće i više sve dok se barem jedna od ovih stvari ne riješi“, obećao je.

Izvor:Bljesak.info