Istraživali smo – koji biznis u Trebinju možete pokrenuti za 5.000 KM?

28.03.2017.     Privreda

Kroz četiri programa i ove godine će nezaposleni Trebinjci imati priliku da pokrenu uz pomoć države sopstveni biznis. Na raspolaganju im je od 4.000 do 8.000 maraka pomoći.

Foto: Ilustracija

Svi koji žele da konkurišu moraju da obezbjede biznis plan i prođu obuku iz preduzetništva. Prije svega toga trebalo bi da imaju dobru ideju i strategiju kako da je sprovedu u djelo, da ispitaju tržište i izračunaju faktore rizika.

Istraživali smo šta se to može napraviti sa pet hiljada maraka i koliko su isplativi mali biznisi.

Prema iskustvnima anketiranih preduzetnika – najbolje prolaze oni koji ulože  u poslove u kojima ostavruju brz obrt novca uz minimalna ulaganja.

       Najviše se isplati uložiti u Agenciju za usluge, narvno ukoliko imate dobra plan i obezbjeđeno tržište.

  1. prijedlog – Agencija za promet  nekretninama ( sa 3000 KM  ulaganja koliko na godišnjem nivou možete izdvojiti za prostor i internet promocju spremni ste za tržište.  Za ovaj posao ipak su vam potrebni dobri kontakti, komunikacijske vještine i nerjetko poznavanje jezika).  Za pokretanje agencije možete i da osposobite jednu prostoriju u stanu i okušate se u ovoj oblasti.
  2. prijedlog – Agencija za čuvanje djece ili odraslih (osim iznajmljivanja i opremanja prostora vrlo je bitna reklama, strpljenje i smisao za zabavljanje male ili velike djece)

Vrlo je isplativo baviti se i Gajenjem šampinjona.  Za ovaj biznis potrebna vam je vlažna, mračna prostorija u koju se ubacuju metalni rafovi. Investicija je oko 4.000 KM.

Odlično prolaze i uslužne i zanatkse djelatnosti.

Sigurne karte su Frizerski salon ili Obućarska ili krojačka  radnja ako ste osposobljeni za ove poslove uloženi novac vrlo se brzo vrati.

Hercegovci su prema podacima Privredne komore najviše zainteresovani za biznis u poljoprivredi za čije pokretanje najčešće i koriste podsticaje za samozapošljavanje.

Za 2.500 maraka  mogu na jednom hektaru pokrenuti uzgoj kadulje ili za 3.500 uzgoj malina.

Za plasteničku proizvodnju potrebo je mnogo više novca, između 8.000 – 15.000 maraka, ali i volja, znanje i upornost.

Još je skuplje baviti se pčelarstvom. Predsjednik  Saveza udruženja pčelara Republike Srpske, Obrad Ninković kaže da su za pokretanje ovog biznisa potrebne godine iskustva. Rizik je napominje veliki, a minimalna ulaganja su oko 10 hiljada maraka.

Kroz programe podrške samozapošljavanju i zapošljavanju na području sedam  hercegovačkih opština, Foče i Kalinovika je 2015. godine posao našlo 442 nezaposlena lica. Oni su dobili 2,1 milion maraka za pokretanje sopstvenog biznisa.

Hercegovina press