Istorijski spomen za vječni pomen – Sjećanje iz Hercegovine na Patrijarha Irineja

22.11.2020.     Vijesti

Zemlja kojom danas hodite, zemlja je Hrista kome služite, Svetih apostola, Svetog Save i Svetog Vasilija.., dorodošlica je kojom su Episkop Grigorije i cijela Hercegovina, svojevremeno, prvi put dočekali Patrijarha Irineja.


Danas, na dan Svete zaupokojene Liturgije, opela i sahrane ovog prvojerarha, čemu, u liku svog Episkopa Dimitrija, prisustvuje i dio naše Pomjesne Crkve u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj, širom Hercegovine i Primorja, kao i prethodnih dana, služeni su pomeni za pokoj duše blaženopočivšeg arhijereja. A, služeći pomen, vršimo i spomen na dane, koje je, kao četrdeset peti Patrijarh Pećke patrijaršije, proveo u Hercegovini, boraveći u njoj u tri navrata:

Gospod nam je dao velike svete ličnosti i svetinje, kojima se ponosimo. Gospod nam zapovijeda ne samo da se međusobno poštujemo, već smo pozvani da volimo i poštujemo i druge narode i da ljubimo neprijatelje svoje, riječi su, koje je, pored ostalog, izrekao Patrijarh Irinej predstojeći na Svetoj liturgiji 2012. godine u Mrkonjićima, više od četiri vijeka po rođenju Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog. Poslije Mrkonjića, Patrijarh se uputio u Manastir Tvrdoš, a nakon posjete Trebinju, narednog dana posjetio je i Mostar, Nevesinje i Gacko.

Gospod nije hteo mučenike svoje i svedoke svoje ostaviti daleko od naših očiju, daleko od našega srca, daleko od svega onoga što je naše i Božije.., i evo danas, ovoga svetoga dana, osvetismo ovaj divni hram.., kazao je Patrijarh Irinej, osvećujući iznova i iznova, sa vaskolikom Crkvom, vaskoliki prostor i vrijeme, a u njima ovoga puta i dovršeni Hram Vaskrsenja Gospodnjeg u Prebilovcima, 2015. godine, u čijoj kripti su pohranjene mošti novokanonizovanih Mučenika Prebilovačkih. Ovom prilikom, Patrijarh Irinej boravio je i u Manastiru Žitomisliću.

Današnji dan je dan Svete Pedesetnice, kada je Duh Sveti, koji je nekada izabrao Apostole, sada izabrao našeg novog Episkopa, vladiku Dimitrija, da posluži Bogu i svome narodu.., da posluži svojoj veri, svojoj vernoj pastvi.., da posluži svemu dobrome u ovome svetu, koji nas okružuje … na hirotoniji i ustoličenju tada novog Episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog, Dimitrija, kazao je Patrijarh Irinej, u trebinjskom Preobraženjskom hramu, 2018. godine, treći i posljednji put boraveći u Hercegovini, za koju je tom prilikom, takođe, rekao.., a nju, nas i čitavu Crkvu podsjetio na ono što smo kao Hrišćani dužni: Na žalost, ovaj kraj je preživeo teške trenutke u svojoj istoriji, gde su se desili tako veliki zločini među žiteljima ovih prostora, kakve istorija nije zabaležila.., mi smo kao Crkva, kao Hrišćani, dužni da unesemo ljubav u mesto gde živimo, ne gledajući ko je ko, kome narodu pripada, kojoj kulturi pripada, nego da pokažemo ono što je nama Gospod dao, a to je Ljubav Božiju prema nama.., da tu istu Ljubav pokažemo prema svakome čoveku, ne gledajući njegovo nacionalno poreklo. To je Božija volja i za nas zapovest Božija…

Iz mjesta hercegovačkog: u mjestu svetlom, u mestu cvjetnom, u mestu mirnom.., vječan spomen, svjatjejši vladiko!

Predstavnik Eparhije ZHiP za kulturu i medije,
Branislav Rajković, đakon

error: Zabranjeno je kopiranje!