Idustrijska struja poskupljuje za 22 odsto

24.08.2019.     Energetika

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) poslala privrednicima nove ugovore o snabdijevanju električnom energijom u kojim je povećana cijena industrijske struje u prosjeku 22%. Osim toga ugovori sadrže mnoštvo drugih odredbi koje idu na štetu poslovne zajednice.

Iz Privredne komore RS su istakli da su privrednici izrazito nezadovoljni ugovorima iz Elektroprivrede RS u kojima je povećana cijena električne energije, da će tražiti hitan sastanak sa Vladom i ERS-om i da je nedopustivo da su ugovori poslati deset dana prije njihove primjene.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević rekao je za Capital da se Komori već obraćaju predstavnici firmi koje su jedni od najvećih potrošača električne energije u RS.

– Njihove reakcije na ugovor koji su dobili od ERS-a su izuzetno negativne. Nije im ostavljen nikakav prostor za dogovor, samo su dobili konačne ugovore i to deset dana pred primjenu ugovora i nemaju vremena da reaguju. Privredna komora će okupiti privrednike već naredne sedmice i ići ćemo sa reakcijom prema Vladi i ERS-u kako bi ukazali na probleme sa kojima se suočava privreda – istakao je Blagojević.

ERS je formirao novu Direkciju za snabdijevanje električnom energijom koja će od distributivnih preduzeća ERS preuzeti snabdjevanje velikih potrošača električnom energijom.

Ugovori koje ERS treba da zaključi sa privrednicima već su stigli na adrese pojedinih preduzeća čiji su predstavnici ostali zatečeni pojedinim odredbama, prvenstveno povećanjem cijena električne energije.

Iz Ugovora o potpunom snabdijevanju električnom energijom koji je u posjedu Capitala vidljivo je da će preduzeća ugovor sklapati sa Matičnim preduzećem ERS, umjesto sa distributivnim preduzećima kao do sada.

Ono što je posebno iznenadilo privrednike je to što je članom 5. predloženog Ugovora predviđeno povećanje cijena električne energije od 1. septembra ove godine.

Tim članom definisano je da cijena za isporučenu aktivnu električnu energiju iznosi za višu tarifu 0,0957 KM po kWh bez PDV-a, a za nižu tarifu 0,0638 KM/kWh bez PDV-a.

Privrednici sada plaćaju višu tarifu 0,0916 KM, što znači da ona novim Ugovorom, koji predlaže ERS, poskupljuje za 0,0041 KM što je oko 5%.

Međutim, cijena niže tarife poskupljuje za čak 40% ili 0,018, sa sadašnjih 0,0458 KM na 0,0638 KM/kWh.

Ovo su tarife koje se primjenjuju za najveći broj firmi, koje su na naponskim nivoima 10 i 20 kV, dok postoje i mali privrednici koji nemaju svoje trafostanice i koji plaćaju najveću cijenu struje trenutno i u najgorem su položaju.

U Elektroprivredi RS ne odgovaraju na pitanje zašto izuzimaju industrijske potrošače od distributivnih preduzeća i šta to znači.

Struja za privredu posljednji put je poskupjela u februaru ove godine za 4,9%.

ekapija