Hoće li SDS imati koristi od kadidature Ilije Stankovića?

17.09.2020.     Vijesti

Najveća opoziciona partija,   SDS  nakon 12 godina izlazi na izbore sa sopstvenim kandidatom za gradonačelnika. Iliju Stankovića podržao je i ostatak opozicionog bloka što je Srpskoj demokratskoj stranci dalo na težini i značaju. Međutim, u kampanju ulaze iz dubokog sna koji je trajao minimum jedan  mandat.  Nakon niza lomova i turbulencija, kako na republičkom, tako i lokalnom nivou  SDS nije uspio da zbije redove i izgradi lidera dostojnog imena partije.

A ime partije je i  najveći plus Srpske demokratske stranke koja još uvijek uživa veliko povjerenje birača koji su tradicionalno vezani  za političku platformu njenog idejnog tvorca i prvog predsjednika.

Međutim, tradicionalno povjerenje glasača trebalo bi da bude samo odskočna daska za tako veliku političku partiju koja bi na kriliima višedecenijske podrške dobrom organizacijom, aktivnim djelovanjem, jasnim idejama i stavovima trebalo da ostvaruje mnogo bolje rezultate od postojećih.

Pasivna,  gotovo bezidejna politika stavila je SDS rame uz rame sa mnogo manjim političkim subjektima i oduzela mu mjesto apsolutnog hegemona u  opozicionom bloku.

Jer, dok su druge stranke pravile političke lidere i gradile autoritet šefova partije u SDS – u su se smjenjivali predsjednici, napuštali ih odbornici, osipalo članstvo.

Zbog svega pomenutog  Ilija Stanković  je u nezahvalnoj poziciji jer mora za kratko vrijeme organizovati stranku, napraviti tim, probuditi aktiviste i simpatizere….

U svemu tome slabo može da računa na aktuelnog predsjednika Gradskog odbora i nosioca liste SDS Borivoja Ninkovića koji je takođe slabo vidljiv kako među članstvom, tako i u široj javnosti.

Bez razgranate infrastrukture i sa odborničkom  listom kojom dominiraju  nepoznata i neafirmisana imena pred Srpskom demokratskom strankom je težak put.

S druge strane,  Stanković će imati i veliki izazov da šarmira i pridobije koalicione partnere i obezbijedi iskrenu podršku na terenu obzirom da su mnogi, iako su ga podržali formalno na papiru,  bili protiv prijedloga SDS- a i nudili svoje kandidate za gradonačelnika. Ako ništa drugo SDS je tu „lupio šakom od sto“ i držao se principjelno svog izbora. Bilo je i vrijeme.

Iliji Stankoviću nema se  puno toga za zamjeriti. U Trebinju uživa ugled poštenog i odmjerenog čovjeka. Obrazovan je i ima veliko radno iskustvo i u javnom sektoru i sopstvenom biznisu.

Ipak, za sada,  nije uspio da izgradi  politički autoritet. Fali mu i harizma koja će ga izdvojiti iz mase i tehnike komunikacije u kojima nije baš vješt.

Osim toga, nosi i teret prethodnog neuspjeha jer se u trci za prvog čovjeka Trebinja već jednom neslavno proveo. Na lokalnim izborima 2004. godine doživio je ubjedljiv poraz od SNSD – ovog Dobroslava Ćuka.

I kao odbornik SDS – a u mandatu 2012. – 2016. godina nije ostao naročito upamćen i zapažen.

Ipak, Stanković je čovjek bez političkih i ličnih mrlja kako iz prošlosti tako i danas, pa se može očekivati da će voditi pristojnu i dostojanstvenu kampanju, a u tom maniru su i sva njegova dosadašnja obraćanja.

Hercegovina press