VIDEO: HET uspješno riješio problem plavljenja bilećkih naselja

28.11.2017.     Vijesti

Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/ uspješno su završile projekat probijanja tunela ispod Bileće koji će ubuduće služiti za prevođenje plavnih voda iz Bilećkog polja u akumulaciju „Bileća“.

Zahvaljujući ovom preduzeću, koje je za dosadašnje radove izdvojilo više od šest miliona KM, stanovnici naselja Jezerine i Plužine, koja su prethodnih godina bila pod vodom, više neće imati ovakve probleme, a HET će uložiti još tri miliona KM za preostale planirane radove.

Direktor HET-a Gordan Mišeljić rekao je novinarima da je tunel dugačak 1.800 metara i da će uskoro biti pristupljeno izradi sekundarne betonske obloge i osiguranja tunela, te gradnji kanala koji će da uvedu poplavne vode u tunel.

„Ovo je jedan veliki građevinski poduhvat, bez ljudskih žrtava i materijalne štete“, istakao je Mišeljić i izrazio zadovoljstvo što su svi planirani poslovi završeni u predviđenom roku.

Direktor za proizvodnju i tehničke poslove u HET-u Ilija Tamindžija naglasio je da je nakon posljednjih velikih poplava formiran stručni tim za rješavanje ovih problema u Bilećkom polju, te da je jedan od zaključaka bio da se izgradi tunel za odvođenje voda iz polja, kako mještani ne bi bili ugroženi.

Tamindžija kaže da je tunel izgrađen zbog potreba stanovništva, da HET od tunela nema direktnih pozitivnih hidroenergetskih efekata, ali da će se eliminacijom polava u Bilećkom polju ostvarivati maksimalni rezultati iz postojeće akumulacije.

O značaju tunela za Bileću govorio je i načelnik ove opštine Miljan Aleksić, koji je izrazio zadovoljstvo što je došao kraj mukama stanovnika naselja koja su bila izložena plavljenju.

Tunel je sastavni dio projekta „Gornji horizonti“.

Izvor: Srna