HET: Pojačani dotoci- nema bojazni od plavljenja

03.02.2019.     Energetika

Intezivne padavine u slivu Trebišnjice tokom dana  uzrokovale su pojačane dotoke u akumulaciju Bileća i akumulaciju Trebinje, ali bojazni od plavljenja nema, potvrdio je za Rejting.info  Aleksandar Vujić, izvršni direktor za upravljanje sistem Hidoelektrana na Trebišnjici /HET/ .


Vujić napominje da je u Trebinju do 14 časova izmjereno preko 70 litara po metru kvadratnom,  u Gacku i Bileći po 26, što se, kako kaže odrazilo u najvećoj mjeri na veliki međudotok u akumulaciju Trebinje od 200 metara kubnih u sekundi.
„Zbog manjeg kapaciteta akumulacije i neraspoloživosti Hidroelektrane /HE/ Dubrovnik nakon havarije, prinuđeni smo pored angažovanja HET2 , da dodatno ispuštamo vodu na brani Gorica u granicama koje ne mogu dovesti do bilo kakvih problema prilikom proticanja kroz grad Trebinje“, istakao je Vujić.
Naglašava da se u narednim satima očekuje stabilizacija vremena , kada će se ispuštanje vode svesti na uobičajen nivo.
„Za velike dotoke u akumulaciju Bileća usljed kiše i topljenja snijega, preostali dio akumulacionog prostora je sasvim dovoljan da prihvati očekivane pojačane dotoke za ovaj period godine“, naglasio je Vujić.