Hercegovki zbog duhana zatvorska i novčana kazna

26.03.2019.     Vijesti
Sud BiH osudio je Ljubicu Č. na godinu dana zatvora i novčanu kaznu od 6.000 KM zbog nedozvoljene proizvodnje i prodaje duhana, navodi Srna.
Ljubica Č. je proglašena krivom jer je kao pripadnik grupe za organizirani kriminal nezakonito proizvodila i prodavala proizvode koji nisu obilježeni kontrolnim i poreznim markicama na način propisan poreznim zakonodavstvom BiH. U izrečenu kaznu zatvora biće uračunato vrijeme koje je Ljubica Č. provela u pritvoru saopšteno je iz Suda BiH. Optužena je dužna da novčanu kaznu plati u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti presude.
Sud BiH je 11. avgusta  2017. godine potvrdio optužnicu protiv Zlatka M., Stanka Č., Mire K., Gorana M., Ljubice Č., Igora Š., Denisa Ć., Zdenka T. i Marinka Č. zbog šverca duvana. Optuženi su uhapšeni 12. februara  2016. godine u akciji ‘Lištica’ koju su proveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH. Naime, u vremenskom periodu od 12. oktobra 2015. godine do 23. februara 2016. godine, na području Bosne i Hercegovine, iako su znali da se proizvodnjom duvanskih proizvoda mogu baviti samo privredna društva koja su registrovana za obavljanje djelatnosti prerade duvana i proizvodnje duvanskih proizvoda kod nadležnog Suda i koja ispunjava određene tehničko-tehnološke uslove, kako je to određeno članom 29. Zakona o duvanu BiH, te da proizvodnja duvanskih proizvoda podrazumijeva radnje: pripremanja, rezanje duvana, pakiranje u odvojivu i neodvojivu ambalažu i skladištenje do stavljanja u promet kako je to određeno članom 28. Zakona o duvanu BiH, stjicali protivpravnu imovinsku korist za sebe i druge. Spomenute osobe uhapšene su krajem februara 2016. godine u akciji kodnog imena ‘Lištica’ koju su proveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zajedno s inspektorima Uprave za indirektno oporezivanje (UNO).
Zaplijenjeno je oko 18 tona duvana u Grudama, Širokom Brijegu, Čitluku. Dio su uvozili iz inostranstva i potom ga prerađivali za prodaju, dok su dio uzgajali sami na svojim imanjima, pisao je ‘Dnevni list’. Tada je rečeno da su prokrijumčarili više desetina tona rezanog i duvana u listu. Najčešće su ga krijumčarili u količinama od po nekoliko stotina kilograma, a u pojedinim slučajevima su u BiH prebacivali i više tona duvana, kojeg su zatim u svojim objektima rezali, pa prepakirali i prodavali dalje. Za to nisu plaćali porez, fiskalne obveze i PDV koji su propisani zakonom čime su državu oštetili za oko 7,8 miliona maraka. Pored uvoznog duvana, prodavali su i onaj kojeg su dobijali sa svojih imanja.
Srna, Bljesak.info