HERCEGOVINA: Na groblju napadnuti studenti

25.11.2017.     Vijesti

Na Partizanskom groblju u Mostaru napadnuti studenti
Studenti iz BiH, Hrvatske i Srbije napadnuti su danas na Partizanskom groblju u Mostaru.

Studenti iz Hrvatske ispričali su hrvatski portal za „Indeks“ da su ih napali navijači Fudbalskog kluba „Zrinjski“ i povrijedili vodiča i jednog studenta.

Jedna studentkinja je rekla da su ih okružili i vrijeđali „govoreći da Mostar nikada neće biti ujedinjen i da ćemo zapamtiti ovaj dan kad smo došli“.

Ona je dodala da je vodič pomenuo da kad su godišnjice navijači „Zrinjskog“, čije udruženje je odmah ispod groblja, prave nerede i policija dolazi da obezbijedi ljude koji dolaze odati počast žrtvama.

„Kad smo se spuštali, to nas je i zateklo. Dvadesetak maskiranih fantomkama, šalovima i kapama navijača su nas napali. Jedan momak udaren je u lice. Drugi momak udaren je nakon što im je, dozivajući ih imenom, doviknuo `Šta to radite, oni su sa nama u okviru fakulteta?`. Studenti su iz Hrvatske, BiH i Srbije, mi smo iz Splita. Došli smo na konferenciju o mostovima u organizaciji studenata Građevinskog fakulteta u Mostaru. Danas smo išli razgledati grad, te su nas odveli na Partizansko spomen-groblje“, rekla je studentkinja.

Prema njenim riječima, i policija koja je došla na lice mjesta bila je veoma neugodna i neprofesionalna prema napadnutim studentima.

U blizini Partizanskog spomen-groblja u Mostaru danas su napadnuti i članovi Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata /SABNOR/ koji su došli da polože cvijeće povodom 25. novembra, koji se u Federaciji BiH obilježava kao „dan državnosti“, potvrđeno je u MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona.

„Grupa građana je posjetila Partizansko groblje, nenajavljena policiji. Grupa mladića ili huligana, ne znam kako da ih nazovem, su ih napali. Policija je došla i reagovala, ispratila ih i traga za počiniocima. Povrijeđenih nije bilo“, rekao je portparol kantonalnog MUP-a Ljudevit Marić.

Partizansko groblje u Mostaru izgrađeno je 1965. godine u čast svim Mostarcima poginulima u NOB-u. Izgradio ga je arhitekt Bogdan Bogdanović, u vremenu obnove i rekonstrukcije koja je nastupila nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Spomen-groblje je jedan od simbola grada, površine 5.000 metara kvadratnih, preko šest nepravilnih terasa. Groblje ima 810 nadgrobnih ploča, a za gradnju su upotrijebljene kamene ploče koje su skinute sa starih i uništenih kamenih kuća.

Partizansko spomen-groblje u Mostaru proglašeno je nacionalnim spomenikom BiH. Trenutno je devastirano i u jako lošem stanju.

Izvor: Rtrs