Hercegovačko smilje u blokadi: Ulje ostalo u zalihama, zemlja propada

15.03.2018.     Privreda

Bješe to “bum” kakav se u novijoj istoriji Hercegovine ne pamti. Teške mašine  neumorno su ravnale ljuti hercegovački krš meljući ga u prah i pepeo. Sve zbog doskora nezaobilaznog smilja. Ove zime tišina, buka mašina  zamrla.

Naravno, nisu ih zaustavile učestale padavine, nego splasnuli zanos, posustala “smiljomanija”.

Donedavno unosan biznis sa smiljem u Hercegovini na rubu propasti upućeniji u temu nerado pričaju. “Što se tiče smilja, došli smo do prepreke u prodaji eteričnog ulja od smilja. Nastupili su problemi koje smo očekivali, ali ne u ovolikoj mjeri. Trenutno imamo blokadu, ne baš potpunu, ali blokadu. U Hercegovini je dosta ulja od smilja ostalo u zalihama. Ljudi su razočarani situacijom, polako se prestaje s radom oko smilja, prestaje se s kultivisanjem novih površina, a ove stare koje su zasađene prije nekoliko godina ponegdje se ne obrađuju“, kaže direktor Poljoprivredne zadruge “Loznica” iz Gnjilišta u čapljinskoj opštini  agronom Marko Matić.

Smatra da je problem u tome što se dogodila ekspanzija smilja u trenutku kada je ulja od smilja nedostajalo na tržištu. “Mi smo upali u taj prostor s visokim cijenama ulja, prilagođavali smo se tome, radili, podizali plantaže, instalirali destilerije, ali prema nekim većim cijenama. Sada je došla situacija da su te cijene i više nego prepolovljene pa možemo reći kako smo pomalo razočarani. Mislim da smo napravili nekoliko grešaka. Proizvođači su tek sada, zadnju godinu kad su se pojavili problemi, krenuli s udruživanjem, osnivaju se klasteri, ispituje tržište, traže kupci…“, kaža Matić u razgovoru za Večernji list. Međutim, prema njemu, problem je “što to nismo to radili na početku, kada smo trebali“. “To je trebalo raditi odmah, trebalo je tražiti malo jače institucije da odrade svoj dio posla. Prevladali smo probleme s koncesijama, zemljištem, pripremom zemljišta, uzgajanjem, održavanjem smilja. Danas imamo nove probleme vezane uz analize, stjerani smo u kut, predbacuju nam da naše analize nisu baš povoljne, međutim, ja kažem – ulje iz Hercegovine je išlo posljednjih 20 godina, pa čak i više, prodavalo se i u bivšoj državi. Skupljalo se po Hercegovini, Dalmaciji i Crnoj Gore, cijelom ovom prostoru, prodavalo, samim time, nekome je odgovaralo. Nismo ispočetka sagledali situaciju – kome je odgovaralo, ko ga je kupovao, nismo istražili tržište, nismo sagledali kome se obratiti. Tako smo puno vremena proveli obrađujući, pripremajući i završavajući mnoge situacije, a nismo završili onu oko prodaja ulja, tako da je sada već neizvjesna situacija što će biti u budućnosti“, govori Matić. Ovoga ljeta očekuje se rekordna proizvodnja jer veliki nasadi stižu za prvu pravu žetvu, međutim niko ne zna što se može očekivati.

Bljesak.info