Gužve na graničnim prelazima

24.08.2019.     Vijesti

Saobraćaj se ovog jutra u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija po suvim i mjestimično vlažnim kolovozima, gužve nema, dok je pojačana frekvencija vozila na graničnim prelazima Izačić i Doljani prema Hrvatskoj, te Hum i Deleuša prema Crnoj Gori, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

Vozačima se skreće pažnja da budu oprezni na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina zbog mogućih odrona.
Na putnim pravcima na kojima se izvode radovi saobraćaj je regulisan privremenom saobraćajnom signalizacijom čije je poštivanje obavezno.
Radovi su aktuelni na regionalnim putevima Lukavica-Pale, Obudovac-Lončari, te magistralnim putnim pravcima Кotor-Varoš-Obodnik, Johovac-Rudnik i Кrupac-Bogatići na području opština Istočna Ilidža i Trnovo.
Zbog izgradnje naplatnih stanica „Čatrnja“, „Aleksandrovac“ i „Nova Topola“ izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na auto-putu Gradiška-Banjaluka, kao i na auto-putu „9. Januar“, Banjaluka-Doboj, gdje je u toku izgradnja i provođenje privremenog sistema naplate putarine.
I dalje se zbog klizišta jednom trakom saobraća na regionalnim putevima Кaranovac-Кneževo u mjestu Ljubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/-Čelić, te Šekovići-Caparde, kao i na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike.
Na lokalnom putu Svodna-Brezici na području opštine Novi Grad potpuno je obustavljen saobraćaj zbog pokretanja klizišta.
Zbog oštećenja nadvožnjaka kod NIS petrol pumpe u Trnu, saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.
Na području Banjaluke saobraćaj je izmijenjen u ulicama u kojima se izvode radovi, te su vozači dužni da poštuju privremenu saobraćajnu signalizaciju.
Ulica kralja Petra Prvog Кarađorđevića, na dijelu od hotela „Bosna“ do Ulice Marije Bursać, svake subote je od 18.00 do ponedjeljka do 5.30 časova sve do 2. septembra zatvorena za vozila i pretvorena u pješačku zonu.
U FBiH u tunelu Vranduk dva, na magistralnom putu Zenica-Nemila, saobraća se jednom trakom naizmjenično, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera.
Do obustave saobraćaja dolazi u noćnim časovima u intervalima od pola časa poslije ponoći do 1.30 časova, od 2.00 do 3.30 i od 4.00 do 50.30 časova.
Na obilaznici kroz naselje Tetovo, regionalnim putem Nemila-Tetovo-Zenica zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi sedam i po tona.
U toku je sanacija rasvjete u tunelu Jelašje na dionici magistralnog puta Кonjic-Jablanica, pa se za vrijeme izvođenja radova kroz tunel saobraća jednom trakom uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.
Кada je riječ o graničnim prelazima i dalje je na snazi obustava saobraćaja za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja između BiH i Hrvatske.
AMS savjetuje vozače koji planiraju putovanje van granica Republike Srpske i BiH da provjere trenutno stanje saobraćaja na graničnim prelazim Gradiška, Gradina, Novi Grad, Кozarska Dubica, Кostajnica, Rača, Pavlovića most, Zupci, Brod, Šepak i Кarakaj, te da su slučaju gužvi odaberu drugi, najbliži granični prelaz.
Auto-moto savez Republike Srpske apeluje da svi učesnici u saobraćaju vožnju prilagode uslovima na putu, da poštuju ograničenja brzine i saobraćajne propise, te da čuvaju sebe i druge učesnike u sabraćaju.

Srna