Gorivo u RS jeftinije i do 0,15 pfeninga po litru

13.02.2020.     Vijesti

Zbog pada cijene sirove nafte na svjetskom tržištu i niže cijene u rafinerijama u okruženju od kojih distributeri u RS nabavljaju gorivo došlo je do pojeftinjenja goriva i na većini pumpi u RS, te je tako cijena goriva po litru pala za oko 0,05 KM u Banjaluci i Prijedoru, dok je u Bijeljini cijena niža čak i za oko 0,15 KM.

ТРЕБИЊЕ, 5. ФЕБРУАРА /СРНА/ – Радник бензинске пумпе у Требињу повријеђен је након што га је на улазу у маркет који се налази на пумпи ударио аутомобил „форд“ којим је управљало лице чији су иницијали Ђ.Р. /23/.

U jednoj benzinskoj pumpi u Banjaluci su rekli za Nezavisne da je cijena dizela pet i benzina u utorak bila 2,24 KM, a juče je dizel pet smanjen na 2,20, dok je benzin smanjen na cijenu od 2,21 KM po litru.

– Kvalitetniji dizel koji imamo bio je 2,35 KM, a sada je 2,30. Kod nas je gorivo pojeftinilo četiri-pet feninga – kažu u ovoj pumpi.

Do pojeftinjenja je došlo i na drugim pumpama, gdje je dizel pet ranije bio 2,22 KM, benzin 2,20 KM, a sada je cijena i jednog i drugog goriva 2,19 KM.

Prijedorčani takođe od juče plaćaju gorivo nešto jeftinije u odnosu na prethodni period, jer kako su rekli na jednoj pumpi u Prijedoru, došlo je do pojeftinjenja i dizela pet i benzina sa 2,23 KM na 2,21 KM.

Cijena goriva po litru u Bijeljini je imala značajniji pad, te građani Bijeljine gorivo plaćaju jeftinije i za oko 0,15 KM po litru.

– Gorivo je bilo 2,12 KM, ali je prije neki dan sniženo na 2,06, dok sada cijena po litru i dizela i benzina košta oko 1,92 KM – rekli su na jednoj bijeljinskoj pumpi.

Zoran Berak, sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS, kaže da je došlo do sniženja goriva u RS za 0,07 do 0,10 KM po litru u zavisnosti od teritorije gdje se benzinska pumpa nalazi i poslovne politike distributera nafte i naftnih derivata.

– Razlozi su pad cijene sirove nafte na svjetskom tržištu duži period i niža cijena u rafinerijama u okruženju od kojih distributeri u RS nabavljaju gorivo – kaže Berak i dodaje da je neizvjesno prognozirati koliko će trajati trenutno stanje na svjetskom tržištu, ali da je važno napomenuti da su distributeri nafte i naftnih derivata i dalje cjenovno najniži u regionu.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS, kaže da je došlo do blagog pojeftinjenja goriva, te da bi cijene trebalo da budu i niže nego što su sada, s obzirom na cijenu na svjetskom tržištu.

– Svaki fening pojeftinjenja goriva znači za naše poslovanje, ali ovo je zaista malo, jer svaka cijena dizela za nas prevoznike preko 1,70 u ambijentu u kom radimo je previsoka. Znamo da postoji slobodno formiranje na tržištu cijene goriva, ali nama ovo smanjenje zaista ne znači mnogo – ističe Grbić.

NN