Gorivo poskupljuje na 4 KM?

21.06.2022.     Vijesti
U narednim danima cijene goriva, koje se ovih dana kreću od 3,49 KM pa čak i do 3,70 KM, nastaviće da rastu, a pojedine pumpe u BiH, vjerovatno svjesni toga, već su danas obustavile prodaju goriva.
Direktor Krajinapetrola Milovan Bajić za portal Capital kaže da snabdijevanje naftnim derivatima nije ugroženo barem do kraja godine, ali da cijene moraju rasti kako bi se održala nabavka robe i pronašla ekonomska isplativost.– Mi radimo zaista sa zanemarljivom maržom i vjerujem da će cijene rasti. Što bi na jednoj pumpi gorivo bilo 3,70 KM, a na drugoj 3,49 KM. Nemoguće je to održati – kaže Bajić.

Jutrošnja informacija da je na slovenačkim pumpama nestalo goriva, kaže on, vjerovatnije ima veze sa transportom, nego sa stvarnim manjkom robe.

– Ne mogu sto odsto garantovati, ali mislim da je u Sloveniji najveći problem transport nafte i naftnih derivata, kao što je to ranije bio slučaj u Engleskoj. Država je tamo reagovala i jako ograničila cijene goriva, pa kako nisu imali nikakve zarade, nije im se isplatilo, pa su obustavili prodaju. Takođe, informacija da će cijene rasti je procurila, pa je i narod navalio da kupuje gorivo – ističe Bajić.

On smatra da se ne radi o dugoročnoj nestašici, nego o povećanoj potražnji i lošoj zaradi.

– Ne očekujem trajnu nestašicu, ali jeste teško prognozirati situaciju kada smo doveli Evropu i svijet u poziciju neizvjesnosti, takvu da ono što važi danas, sutra ne važi. Evropa je u prethodnim godinama zatvorila nekih 20 rafinerija, između ostalih i dvije u regionu, te je uvozila ne samo prerađevine nego i sirovu naftu iz Rusije, sa Bliskog Istoka i iz Turske. Sada imamo problem jer je nema dovoljno i cijene su takve kakve su – kaže Bajić.

On objašnjava da nafta u BiH stiže posredno iz Rusije i da je bez njihove sirovine teško postići ravnotežu na tržištu. Ipak, potražnja za gorivom ne opada ili je manja neznatno.

– Nešto malo opada, ali ne drastično. U pandemiji je bilo opadanja potrošnje, ali zbog smanjenog kretanja. Sada je malo manja zbog ljeta. Vjerujem da ćemo tek polovinom ljeta osjetiti značajniji pad, ako se trend rasta cijena nastavi – kaže Bajić.

error: Zabranjeno je kopiranje!