Gorivo i dalje najskuplje u Mostaru i Trebinju

03.11.2017.     Privreda
Gorivo u Bosni i Hercegovini od oktobra prošle godine do danas poskupjelo je za oko 20 pfeninga po litru, objavio je Dnevni avaz navodeći kako je u oktobru prošle godine litar  bezolovnog benzina koštao 1,70, a danas je oko 1,90 KM.
Posljednje poskupljenje goriva zabilježeno je početkom ovog mjeseca, kada su pojedine pumpe digle cijene za pet pfeninga. Evidentne su razlike u cijenama od pumpe do pumpe, odnosno od grada do grada. Tako na nekim pumpama na Palama litar dizela košta 1,68, dok je u središtu Sarajeva i Mostara 1,91 KM. lz Ministarstva trgovine FBiH kazali su za Avaz da oko 360 pumpi, koliko ih ima u Federaciji, same diktiraju cijene, te da oni kao nadležno ministarstvo mogu reagovati tek ako neka od njih drastično odstupa od drugih.
“Većinom je razlika od 5 do 10 pfeninga, u zavisnosti od kupovne moći, od grada do grada. Na primjer, uvijek je u Zapadnohercegovačkoj županiji gorivo skuplje nego u ostatku Hercegovine“, kazali su iz Ministarstva te dodali da, ako vlasnici pumpi planiraju mijenjati cijene goriva, moraju tri dana ranije dostaviti obrazac.
Avaz navodi kako su analizom došli do podataka da je gorivo najskuplje u središtima gradova, a na periferiji i u manjim mjestima cijene su znatno niže, i po 20 pfeninga za litar. Najniže cijene goriva su na Palama, u Banja Luci i Zenici, u kojoj dizel košta do 1,86 KM, a benzin do 1,91 KM po litru. Najskuplje gorivo je u Mostaru, gdje na pojedinim crpkama litar benzina košta 2,06 KM, zatim u Trebinju – do 1,99, dok je u Sarajevu najskuplji litar benzina, 1,96 maraka.
Izvor: Bljesak. info