GOLIĆ: HE Dabar je žila kucavica Hercegovine

10.10.2017.     Vijesti

Ministar za prostorno uređenje građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić obišla je danas radove na izgradnji najvećeg energetskog projekta u Republici Srpskoj Hidroelektrane Dabar.

Golić je istakla da je zadovoljna dinamikom radova i da sve teče po unaprijed zacrtanim rokovima.

„Kao ministarstvo smo od prvog dana u ovom važnom projektu koji ima višenamjenski značaj – vodosabdijevanje, navodnjavanje i proizvodnju električne energije. Završetkom ovog kapitalnog objekta HE `Dabar` će proizvoditi više od 159 megavata električne energije“, rekla je Golićeva.

Ona je danas sa saradnicima, te poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ilijom Tamindžijom i Draganom Ristićem posjetila gradilište HE „Dabar“ gdje je razgovarala sa rukovodstvom preduzeća.

Golićeva je dodala da je u toku izgradnja pristupnog tunela Straževica koji je u završnoj fazi i koji je pristup velikom tunelu od 12.100 metara.

 

Da radovi teku po zacrtanim rokovima potvrdio je i direktor HE Dabra Željko Zubac koji kaže da bi, ako ne bude nepredviđenih problema elektrana na mreži trebalo da bude za četiri godine.

Izvršni direktor Het – a Ilija Tamindžija je napomenuo da Hidroelektrane na Trebišnjici  naredne godine proslavljaju 50 godina rada, te da je prije toga urađeno integralno idejno rješenje za projekat Gornji horizonti i hidroakumulaciju Trebišnjice.

„U pregovorima smo sa strateškim investitorom, kineskim kompanijama, za završetak finansijske konstrukcije shodno investicionoj odluci o gradnji hidroelektrane“, rekao je Tamindžija, koji je i izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove HET-a.

On je dodao da radovi teku dobrom dinamikom i da je urađeno 1.300 metara glavnog tunela.

„Radi se na još dvije napadne tačke tunela što nam daje za pravo da se nadamo da će tunel biti završen i prije ugovorom definisanog roka. Ovih dana očekujemo dobijanje građevinske dozvole za branu Košćenje, a u narednim danima i za elektromašinsku zgradu čime bi se stvorili nesmetani uslovi da se projekat realizuje integralno kao što je i planirano“, reko je Tamindžija.

Hercegovina press, Srna