Gasi se proizvodnja duvana u Ljubinju – Otkupna cijena neregulisana, prodaja teško ide

19.03.2018.     Privreda

Poslije 140 godina tradicije, gasi se uzgoj duvana u Ljubinju. Prije dvadeset-trideset godina, duvan je bio uzgajan na oko 160 hektara, a ovoga proljeća površine za sadnju će, prema svemu sudeći, biti četiri puta manje.

Proizvođači godinama skladište duvan, bez izgleda da će imati siguran otkup.

– Ovo ne može više čekati, ako niko ne dođe za mjesec-dva, moraću ga upaliti – rekao je proizvođač duvana Zdravko Klimenta.

Među rijetkim Ljubinjcima, koji je pristao na razgovor, Zdravko Klimenta kaže da je uzgoj duvana više od tradicije. S gorčinom priča da je prinuđen da ga skladišti, jer je najbliži otkupljivač u Bijeljini.

– Duvan ne može niko da proda, nego fabrika. Mislim da je akciza na duvan stotinu maraka na kilogram – dodao je Klimenta.

Stvaranje zaliha, kaže Zdravko, najgori je ishod, a nazad se ne može. Zbog klime, mali broj poljoprivrednika se odlučuje za neku drugu proizvodnju. Rijetki su i duvanski rasadnici, a o „sirotinjskoj majci“, kako Ljubinjci još nazivaju duvan, malo ko je želio da govori.

– Ljudi ne mogu da se odluče da prekinu sadnju. Već nekoliko godina nema otkupa, nema ugovora, nema regulisane otkupne cijene – naveo je referent za poljoprivredu opštine Ljubinje Dragoljub Sorajić.

Cijena u otkupu je oko 4 KM, a posljednjih godina, nasade su desetkovale i biljne bolesti. Improvizovane sušare postaju prošlost.

U odnosu na neke ranije godine, prema nepotvrđenim procjenama, ove godine biće zasađeno svega jedna četvrtina predviđenih parcela.

Zbog pooštrenih kontrola, i rezani duvan rijetko se može naći u prodaji. Koliko uzgajivači čuvaju duvana u skladištima, niko ne zna.

Ovogodišnje površine pod duvanom biće poznate u maju. O drugim informacijama u vezi sa duvanom, kako je izvjestio RTRS, sve ostalo je nepoznato.

Rtrs