Franković od Ćurića zatražio da se pokloni hrvatskim žrtvama ; Ćurić: Trebinje se ne želi vraćati u prošlost

19.07.2019.     Vijesti
Zvanične saradnje između Trebinja i Dubrovnika neće biti dok se gradonačelnik Ćurić ne izvini u ime svog grada, Dubrovniku.
Ovako je  na novinarsko pitanje zašto Dubrovnik i Trebinje ne uspostave turističku saradnju  odgovorio Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika .
On je izjavio  kako od Trebinja očekuju izvinjenje za „sva zlodjela koja su napravili Dubovniku“ prije nego se počne pričati o saradnji dva grada.
“Prije svega mislim na dvanaestoro djece koja su poginula od granata koje su dolazile upravo iz opšine Trebinje. U trenutku kada se izvinu  za sve to što se dogodilo, ja sam apsolutno spreman sjesti razgovarati i nastaviti saradnju na jednak način kao što sarađujemo s Kotorom, i svim drugim gradovima u Crnoj Gori, odnosno svima onima koji su se izvinili“, izjavio je Franković u Mostaru gdje učestvuje na konferenciji „Održivi turizam i kulturna baština“.
On je dodao da već dvije godine 6. 12. Republika Crna Gora šalje svog predstavnika da se pokloni dubrovačkim žrtvama, pa zašto ne bi došao i gradonačelnik Trebinja, poklonio se dubrovačkim žrtvama i izvinio se dubrovačkim majkama te ih zamolio za oprost i krenuo dalje.
 Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji se takođe nalazi u Mostaru na istoj konferenciji, rekao je kako se treba okrenuti budućnosti, a ne vraćati se u prošlost.
“Mislim da postoji prostora i da možemo sarađivati jer je Trebinje uvijek bilo oslonjeno na Dubrovnik i veliki broj naših građana sada radi u Dubrovniku. Mislim da trebamo nastaviti saradnju, napraviti korak i ne vraćati se u 90-te i 40-te, nego brinuti o budućnosti kako nas, tako i naše djece“, rekao je Ćurić, podsjetivši da je prije rata u Dubrovniku radilo 6000 Trebinjaca.
Hercegovina press
foto: bljesak info