FOTO: Polaganjem kamena temeljca ozvaničen početak radova na izgradnji Palate pravde

14.05.2018.     Vijesti

Radovi izgradnji Palate pravde ozvaničeni su danas polaganjem kamena temeljca na lokaciji bivšeg Vatrogasnog doma.

Na ovom mjestu za godinu dana biće zajednička zgrada Okružnog i Osnovnog suda i Okružnog tužilaštva, kao i Sudske policije.

Svečanom početku radova prisustvovali su predstavnici EU, koja izgradnju finansira sa 1,5 miliona KM.

“Pravosudje koje dobro funkcioniše je presudno za pristupanje BiH EU, a odgovarajuća infrastruktura je dio toga, ali samo dio. Možete imati divne zgrade ali i dalje slabo pravosudje tako da smo mi svjesni toga pa ulažemo u pravosudje i u drugim sferama”, rekao je zamjenik šefa misije Delegacije EU u BiH Kaldun Sino.

Polaganju kamena temeljca prisustvovao je i ministar pravde u Vladi RS Anton Kasipović, kao i predsjednici sudova i tužilaštva.

„Smatram da je ovo izuzetno važno za Trebinje i za Hercegovinu jer smještamo praktično tri naše pravosudne institucije na odličnoj lokaciji. Rok za izgradnju je godinu dana. Vjerujem da ćemo dobiti izvanredan prostor za rad pravosudnih organa i da će to ujedno biti i nova obaveza za podizanje efikasnosti rada pravosudnih institucija“, rekao je Kasipović.

“Dobićemo savremene uslove, a mislim da i  pravosuđe Hercegovine i Grad Trebinje zaslužuju jednu ovako lijepu zgradu“, rekao je  predsjednik Okružnog suda Bojan Stević.

Gradonačelnik Luka Petrović zahvalio je predstavnicima EU, izvodjačima radova i poželio zaposlenim u pravosudnim institucijama efikasan rad.

„Grad Trebinje sa svojim sredstvima u renti, okolnom uređenju i rješavanju infrastrukture i lokacije učestvuje sa 970.000 KM, a Evropska Unija sa 1,5 mil evra za Palatu pravde. Mislim da će ovo doprijnijeti i kvalitetnijem radu i boljim uslovima za sve radnike pravosudnih organa“, rekao je Petrović.

Izvodjač radova na Palati pravde je Herc gradnja.

Hercegovina press