Sada već stari vatrogasni dom u Trebinju uskoro će biti u potpunosti srušen, a teške mašine uveliko uklanjaju dojučeranji objekat pripadnika Teritorijalne vatrogasne jedinice /TVJ/.

vatrogasni dom trebinje rusenje (2).JPG

Umjesto dotrajalog objekta, na ovoj lokaciji biće izgrađena objedinjena zgrada pravosudnih institucija, u kojoj će biti smješteni Okružni i Osnovni sud i Okružno javno tužilaštvo.

vatrogasni dom trebinje rusenje (1).JPG

Za ovaj projekat Evropska unija /EU/ je obezbijedila više od 1,5 miliona evra iz IPA fondova s ciljem unapređenja efikasnosti rezultata rada pravosudnih institucija u ovoj regiji.

U novoj zgradi, između ostalog, biće dvije velike i tri male sudnice, prostorija za osjetljive i zaštićene svjedoke, prostorija za Sudsku policiju, za zadržavanje, funkcionalne arhive, prostorije za dokaze, moderan sistem bezbjednosti.

palata-pravde.jpg

S druge strane, i vatrogasci će dobiti moderan dom u bivšoj kasarni „Vojvoda Luka Vukalović“, čiju izgradnju finansira grad Trebinje sa 1,2 miliona KM, a novac za ovu investiciju izdavaja se iz prošlogodišnjeg, ovogodišnjeg i budžeta za narednu godinu.

Objekat Vatrogasnog doma na dva nivoa imaće 1.700 kvadrata korisne površine, od čega 16 garaža za vozila, sobe za trening i obuke, dispečerski centar i druge prostorije.

vatrogasni-dom-trebinje.jpg

Trebinjski vatrogasci već decenijama su smješteni u male i neuslovne prostorije u centru grada, a zbog nedostatka prostora vozila se parkiraju uz glavnu gradsku saobaćajnicu na južnom izlazu iz grada.

Hercegovina press