FOTO: Počela svečana akedemija povodom pola vijeka HET-a

25.03.2018.     Vijesti

Svečana akademija povodom velikog jubileja, pola vijeka Hidroelektrana na Trebišnjici počela je u Kulturnom centru grada Trebinja.

Akademiji prisustvuju predsjednik Republike Milorad Dodik, ministar energetike Petar DJokić, direktor Elektroprivrede Republike Srpske Željko Kovačević, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, njegovo preosveštenstvo vladika Grigorije, direktori HET-a, ERS-a, Elektro- Hercegovine, brojne zvanice iz javnog i privrednog života Trebinja, Hercegovine i Republike Srpske.

Direktor HET- a  Gordan Mišeljić čestitao je srebreni jubilej svima sjećajući se sedmorice radnika koji su živote ugradili u branu Grančarevo, kao i svih radnika HET-a, prošlih i sadašnjih.

U toku je prikazivanje dokumentarnog filma o istorijatu HET- a u produkciji Herceg tv-a.

Izgradnja HE “Trebinje jedan” počela je 1968. godine, a pripremni radovi obuhvatali su izgradnju 80 kilometara puteva sa savremenim kolovozom, izmještanje 27 kilometara željezničke pruge, izgradnju 147 kilometara dalekovoda, četiri vodovoda, podizanje četiri velika gradilišta, te naselje za oko 2.600 stanovnika.

Završetkom prve faze izgradnje sistema “Trebišnjica” konačno je riješen problem plavljenja Popovog polja, a formiranjem stalnog vodotoka omogućeno je navodnjavanje i intezivna poljoprivredna proizvodnja na oko 4.000 hektara Trebinjskog, Mokrog i Popovog polja.

Brana Grančarevo je centralni objekat sistema HET i u vrijeme kada je izgrađena bila je vrh evropskog građevinarstva i umijeća.

 

Hercegovina press