FOTO: Otvoren simpozijum Teologija u javnoj sferi – vladika poručuje „Sve nam je uzalud ako ne bude mira“

08.02.2018.     Vijesti

Vladika zahumsko – hercegovački i primorski Grigorije potpisao je u okviru petog simpozijuma „Teologija u javnoj sferi“,  Platformu za mir, u ime Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini, odnosno u ime svih vjerskih zajednica i crkava u BiH.

Osnovna misao vodilja ovogodišnjeg simpozijuma je poručuje vladika,  “ da nam je sve uzaludno ako ne bude mira“.

Vladika kaže  da,  kao što mir ne smije biti lažan, tako ni borba za mir ne smije biti neiskrena, niti se svoditi na ponavljanje istih, ustaljenih fraza, nerijetko lišenih smisla i bilo kakvog značenja.

„Svaka ideja o miru suštinski je  važna jer ako hoćemo da živimo kao normalni ljudi mir više ne može da bude prazna riječ jer mi vrlo često pominjemo one krupne riječi kao što su mir,  sloboda i ljubav ali  te riječi ne smiju da ostanu samo na usnama,  one moraju postati treptaj našeg bića i ispuniti nas osjećanjem da moramo nešto da činimo i djelamo“, poručio je na otvaranju simpozijuma vladika Grigorije.

Platforma za mir je dokument kreiran u formi deklaracije i razvijen kao rezultat intezivnog rada mirovnog projekta PRO-Budućnost, u više od 60 lokalnih zajednica u BiH. Pla Ovo je prvi put da su  dokument direktno podržali i predstavnici vjerskih zajednica i crkava u BiH, što šalje poruku da je stabilan i trajan mir zajednički temelj za sve ljude u ovoj zemlji, bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost.

Vladika Grigorije se prilikom otvaranja simpozijuma  osvrnuo i na odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine kao goruće pitanje kojim treba da se pozabave svi akteri civilnog društva i daju razlog ljudima da ostanu u svojoj zemlji.

„Odlazak građana poprimio je razmjere biblijskog egzodusa. Oni koji bi prvenstveno trebalo to da spriječe, ako se uopšte oglašavaju ovim povodom pominju samo potrebu jačanja i razvijanja ekonomije koristeći u ovom slučaju izlizane fraze koje tupo odjekuju kao da je snažna i razvijena ekonomije jedini preduslov ostanka i opstanka na ovim prostorima. Čemu snažna ekonomija ukoliko će se i ona kao i sve na ovim prostorima urušiti kao kula od karata usljed nekog novog ratnog sukoba“, zapitao se vladika.

U okviru Simpozijuma biće otvoreno još nekoliko aktuelnih tema o kojima će govoriti eminentni naučnici, teolozi, profesori.

Na važnost skupa i aktuelnost tema koje će biti prezentovane publici, te dalekosežnost odluke da se jedan ovakav naučno – kulturolosški dijalog ustanovi i u Trebinju  podsjetio je prilikom svečanog otvaranja i gradonačelnik Luka Petrović.

„Bilo je potrebno, eto malo vremena da simpozijum postane potreba, ne samo ove sredine i istočne Hercegovine, nego, ako je suditi po imenima učesnika i temama koje se na njemu kandiduju ukupne naučne misli u regionu“, naglasio je Petrović.

Otvaranju su prisustvovali brojni građani, predstavnici vjerskih zajednica , kulturnog i  društvenog života Trebinja  i regije koji će u naredna tri dana imati priliku da čuju razmjenu mišljenja i stavove po brojnim aktuelnim temama.

Hercegovina press