FOTO: Hercegovačka kuća uskoro u Beogradu

24.07.2021.     Vijesti

Proizvodi sa znakom „Hercegovačka kuća“ i „Krajiška kuća“ zaštićeni su ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u cijeloj Evropi. Takođe dobili su odgovarajuće sertifikate Zavoda za javno sdravstvo Republike Srpske. Planirano je da se „Šumadijska kuća“ uskoro otvori u Banjaluci i Trebinju, a zajednički cilj je bolja prezentacije tradicionalnih srpskih proizvoda na obje  strane rijeke Drine, istaknuto na promociji u Beogradu gjde su promovisana dva projekta iz Republike Srpske – „Hercegovačka kuća“ i „Krajiška kuća“.

Prezentacija je organizovana u sklopu realizacije zaključaka sa sastanaka ministara poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Srbije, Borisa Pašalića i Branislava Nedimovića.
Dva ministra su prošlog mjeseca  u Beogradu dogovorila da se otvore ove dvije kuće u Beogradu i „Šumadijsku kuću“  u Banjaluci i Trebinju, radi bolje prezentacije tradicionalnih srpskih proizvoda s obje strane rijeke Drine.

Ova dva projekta iz Srpske okupljaju male proizvođače prehrambenih proizvoda, od vina, rakije i sokova, do sira, meda, pršute, voćnih kompota i prirodne kozmetike. Kako je istaknuto, u narednih šest mjeseci  planirano je da se u Beogradu otvori prodajni prostor za ove proizvode.

Tim povodom, više o projektu „Hercegovačka kuća“govorio je Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda Grada Trebinja, u okviru kojeg je pokrenut ovaj projekat, a „Krajišku kuću su predstavili Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela iz Banjalukei i Irena Bulić, predstavnica ovog centra. Prezentaciji su prisustvovali šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović i direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović.

Mlađen Cicović, je naglasio da je u ova dva projekta unijeto  kulturno nasljeđe  istočne Hercegovine i bosanske Krajine i da su oni samo upotpunili bogatu privrednu saradnju Srbije i Srpske, koja je u poslednjih nekoliko godina dostigla najviši stepen razvoja.

„Ovde nije riječ samo o prodaji naših autentičnih proizvoda nego o promociji kulture i turističke  ponude Republike Srpske, a cilj nam je da ove i sliične proizvode iz Srbije zajedno promovišema na trećim tržištima“, istakao je Cicović.

Veselin Dutina je istakao da je „Hercegovačka kuća“ osnovana prije  četiri godine, na predlog gradonačelnika Trebinja, kako bi se pružila podrška malim proizvođačima da njihovi proizvodi postanu vidljivi na širem tržištu. Operativno se projekat sprovodi preko Agrarnog fonda Grada Trebinja koji pruža logističku podršku. Pokazalo se da su rezultati mnogo veći nego što se očekivalo. Trenutno se u „Hercegovačkoj kući“ nalazi 120 proizvođaća iz Trebinske regije sa preko 1.000 proizvoda, a svi su prošli odgovarajuću sertifikaciju u Zavodu za javno zdravstvo Republike Srpske. Zaštićen je i brend, odnosno znak „Hercegovačke kuće“ da bi se potrošačima skrenula pažnja na to da se radi o izuzetno zdravim prirodnim proizvodima sa hercegovačkog podneblja. Proizvodi sa ovim znakom su zaštićeni ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u cijeloj Evropi, ističe Dutina. Kupac bilo kog proizvoda, pritom ima sve podatke o proizvodu i proizvođaču, uključujući i kontakt. Tim proizvođačima je nedavno uplaćeno 1,2 miliona KM od prodaje njihovih proizvoda, što ih motiviše da šire proizvodnju. Prodajni objekti su otvoreni u Istočnom Sarajevu i Banjaluci, a pored Beograda, otvoriće se i u Novom Sadu.

Na pitanje da li Agrarni Fond Trebinja preko ovakvih inicijativa uspijeva da zaustavi odlazak mladih sa sela, Dutina kaže da se primjećuju  prvi rezultati, da je sve više onih koji se vraćaju na svoja imanja.

„Trebinjci su brojnim projektima uspjeli  da animiraju mlade da se bave poljoprivredom, razvijamo  pčelarstvo, voćarstvo, pa i stočarstvo, a sve je više onih koji se „vraćaju i čiste zapuštene njive u Popovom polju“ poručuje Dutina.

 

 

error: Zabranjeno je kopiranje!