Formirana cijena kvadrata u zgradi za mlade bračne parove u Gacku

12.06.2021.     Nekretnine

Odbornici Skupštine opštine Gacko donijeli su  Odluku o pokretanju inicijative za izgradnju zgrade za mlade bračne parove.

Kabinet načelnika prije 15 dana proveo je anketu, na koju je 69 zainteresovanih izrazilo želju da učestvuje u ovom projektu. Cilj je, kako se moglo čuti, zadržavanje mladih ljudi u Gacku i mogućnost da po niskoj cijeni riješe stambeno pitanje.

Kako bi se vodili najboljim primjerima, načelnik opštine Ognjen Milinković i predsjednik Skupštine,  Rajko Papović, nedavno su posjetili Doboj, koji je realizovao više ovakvih projekata za mlade bračne parove.

„Ovo je sjajna prilika da ljude podstaknemo da ovdje žive i rade. Obavio sam razgovore sa institucijama Republike Srpske i sa određenim ministrima i oni su saglasni da je ovo sjajna ideja. Obavio sam razgovore i sa predstavnicima grada Trebinja i Doboja koji su prije nas ušli u ovaj projekat. Za nas je bolja varijanta izgradnje zgrade, kao što je to uradilo Trebinje. Po nekom idejnom projektu, cijena kvadrata za zainteresovani bračni par bi bila oko 600 KM“, rekao je Milinković.

Dio sredstava će finansirati Vlada RS, a jedan dio sredstava će obezbijediti Opština Gacko, rekao je šef Kluba odbornika SNSD, Siniša Šuković, u ime skupštinske većine, koja je, pored Kabineta načelnika, jedan od predlagača inicijative.

„Ispitala se i tržišna cijena gradnje, koja iznosi od 1100 do 1200 KM, što znači da bi konačni kupac platio 60 % od ove cijene. Cilj je da što prije odredimo lokaciju i definišemo kriterijume. Više lokacija se razmatra, a pred nama je zadatak da učinimo sve što možemo da do oktobra imamo i lokaciju i izvođača radova. Ako to uspijemo, to bi značilo da će se gradnja završiti u 2022. godini, što bi bio veliki uspjeh“, dodao je Šuković.

U narednom periodu biće određeni i uslovi po ugledu na najbolje primjere iz gradova u okruženju. Jedan od njih biće starosna granica jednog od bračnih drugova. Zatim, da niko od supružnika nije vlasnik stambene nekretnine na području RS i BiH, da nije prometovao nepokretnosti u poslednje tri godine, da imaju namjeru stalnog boravka na teritorije opštine Gacko u periodu od 20 godina i slično.

Sve ovo će, kako je rečeno, biti definisano u narednom periodu, na čemu će raditi Stručni tim načelnika opštine.

Opština Gacko

error: Zabranjeno je kopiranje!