Fočaci na ulicama- Podrška srpskoj braći u Crnoj Gori

27.12.2019.     Vijesti

Više stotina Fočaka, mirnim okupljanjem ispred Svetosavskog hrama u Foči, poslali su poruku podrške Srbima i vjernicima eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Na transparentima koje su osvijetlili bakljama pisalo je „Crna Gora srpska Sparta“ i „Svak je rođen da pojednom umre, čast i bruka žive dovijeka“.

Građani su izrazili negodovanje na donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je usvojio crnogorski parlament i izrazili su sumnju da je on samo uvod u dalji progon jedine kanonske pravoslavne crkve sa osmovijekovnom duhovnom i bogoslužbenom tradicijom u Crnoj Gori.

-Ko student i jedan od organizatora hodočašća iz Foče do manastira Ostrog izašao sam da pružim podršku pravoslavnoj braći u Crnoj Gori u odbrani naših svetinja-rekao je jedan od okupljenih.

Fočaci su poručili da nasilje nad srpskim narodom i njegovim predstavnicima u Crnoj Gori ne smije da se prećuti i ostane bez podrške, a da se otimanje pravoslavnih svetinja mora zaustaviti.

-Ovo je znak podrške iz Foče. Sramota je ono što se dešava u Crnoj Gori, vodi se linč protiv srpskog naroda, otimaju nam naše svetinje. To je samo uvertira kojom žele da nastave da unište sve što je sveto i u Crnoj Gori i na Kosovu i svuda gdje je pravoslavni živalj vijekovima prisutan. To je sramota i nadam se da će srpstvo i narod da pobijedi-poručili su okupljeni Fočaci.

Crnogorska skupština usvojila je rano jutros Zakon o slobodi vjeroispovijesti kojim se predviđa da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata koji su izgrađeni do decembra 1918. godine – ukoliko vjerske zajednice ne dokažu vlasništvo, što je izazvalo burne reakcije.

Usvajanju zakona prethodili su sukobi u parlamentu, protesti i blokade saobraćajnica u nekoliko gradova.

Radio Foča

error: Zabranjeno je kopiranje!