Fakulteti pod lupom: Zbog afere “Diplome” inspekcija u Srpskoj radi punom parom

12.03.2023.     Vijesti

Inspektorat Srpske zbog afere “Diplome” svakodnevno je na terenu. Pod lupom su brojne privatne visokoškolske ustanove. Pomno se, kažu moraju pratiti i sve aktivnosti SIPE kako se ne bi ugrozile njihove aktivnosti.

“Mi radimo kontole koje se tiču provođenja procedura i proštivanja odredaba zakona o visokom obrazovanju. Republička prosvjetna inspekcija trenutno vrši kontrole u smislu vođenja matičnih knjiga, evidentiranja svih neophodnih podataka, da li se nastavnici biraju u skladu sa zakonom, da li ima se njihova zvanja dodjeljuju u skladu sa zakonom”, rekla je Dušanka Nikolić, načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću, navodi ATV.

Provjera diploma je proces koji u dobroj mjeri kasni i ide u jednom smjeru, smatraju profesori. Velika šteta osim obrazovanju nanesena je i društvu. Zbog toga je akcija cijele zajednice neophodna. U ovoj priči, poručuju potrebno je više profesionalnosti na svim stranama.

U resornom ministarstvu čekaju se prve informacije iz insprektorata.
U

ovakvim slučajevima nema povlaštenih, tvrdi ministar. Svi se moraju tretirati kako je propisano zakonom.

“Najrigoroznija mjera ako se to utvrdi jeste da je neka visokoškolska ustanova izdavala nedozvoljene isprave, javne isprave poput diploma jeste oduzimanje dozvole za rad toj visokoškolskoj ustanovi. U ovakvim situacijama nema povlaštenih bez obzira da li je to državni ili javni univerzitet niti ja želim da pravim diskriminaciju”, rekao je Željko Budimir, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Državna agencija za istrage i zaštitu u akciji “Klaster” uhapsila je 11 osoba, među kojima su dekani, rektori, profesori i spoljni saradnici visokoškolskih ustanova. Između ostalog dokazano je da je diplome moguće kupiti na benzinskim pumpama. dok je na nekim univerzitetima za pet dana moguće postati doktor ili profesor.

Atv

error: Zabranjeno je kopiranje!