Evo koliko Hercegovaca ima antitijela na koronu- u nekim regijama i do 50 odsto testiranih imuno na virus

12.01.2021.     Vijesti

Prema preliminarnim rezultatima trideset odsto stanovnika Republike Srpske ima antitijela nakon susreta s virusom korona.

Konačni rezultati studije o kolektivnom imunitetu biće objavljeni krajem januara. S medicinskih fakulteta u Banjaluci i Foči, najavljuju novu studiju nakon koje će se moći uraditi sveobuhvatna strategija zaštite od virusa korona.

U opštinama sarajevsko-romanijske i zvorničke regije 50 odsto stanovništva ima antitijela. U Gornjem Podrinju i istočnoj  Hercegovini koronu je neznajući preboljelo 30 posto stanovika.
U Trebinju je uzeto 70 uzoraka, a ispitivanja su pokazala da antitijela ima 28 posto testiranih pacijenata. 

Na devedeset posto obrađenih od više od 1.700 uzetih uzoraka pokazalo se da u Prijedoru i Čelincu 40 odsto građana ima antitijela, Prnjavoru 37 odsto, a u Banjaluci skoro trideset odsto. U toku je obrada upitnika nakon kojih će se više znati o simptomima i načinu oboljevanja od kovida 19. U toku su pripreme za novo istraživanje.

“Znači na jednom sličnom uzorku, shodno onome što smo dobili, biće modifikovan konačan uzorak ispitanika koji će ući u ovu studiju. Ponovićemo, i onda upoređivati rezultate”, naveo je Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta Foča.

Dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić rekao je da će broj prokuženih biti daleko veći.

“Za očekivati je da ćemo u narednom periodu dok se pripremamo za novu studiju negdje na proljeće broj prokuženih biti daleko veći. To će se sigurno poklopiti sa dolaskom vakcine tako da će i vakcina doprinijeti razvoju kolektivnog imuniteta”, istakao je Škrbić.

Dva fakulteta su prvi u zemaljama regiona izdali Priručnik o provođenju stomatoloških interevencija kod oboljelih od kovida 19.

Najavljuju nove zajedničke projekte u oblasti stomatologije.

“Da se pokrene studijski program dentalnih higijeničara gdje ćemo zajedno uputiti inicijativu ka ministarstvu. Onda ćemo polako da krenemo za dvije godine s izvođenjem nastave”,  naveo je Nikola Stojanović, pomoćnik dekana za Studijski program stomatologija, Medicinski fakultet Foča.

U Foči je istaknuto da se pokazalo da fakulteti uz podršku Inistituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske imaju dobru opremu i kvalitetne kadrove za sprovođenje složenih projekata.

Najavljeno je i održavanje simpozijuma studenata medicine.

error: Zabranjeno je kopiranje!