Evo koliko će vas ove godine koštati priprema automobila za zimu

31.10.2017.     Vijesti

Priprema automobila za zimu košta oko 500 KM – Kazna za nedostatak obavezne opreme je  40 KM.

Priprema automobila za zimske uslove iziskuje dosta novca, pa tako vlasnici golfa četvorke u Srpskoj za nabavku četiri zimske gume, lanaca za snijeg, zamjenu permanta, ulja i filtera treba da izdvoje oko 500 KM.
Vozačima u Srpskoj ostalo je nešto više od dvije sedmice da pripreme automobile za zimsku sezonu, a automehaničari kažu da ovih dana vozači sve češće kucaju na vrata radnji raspitujući se koliko će im novca biti potrebno da pripreme svoje limene ljubimce i bezbjedno dočekaju prve minuse i snijeg.
U auto servisima i prodavnicama koje se bave prodajom opreme za vozila ističu da je trenutno najveće interesovanje za zimske gume, koje su i najveći trošak vlasnicima automobila.
Cijene variraju od proizvođača i karakteristike gume, a najtraženiji model su sava i tigar.
Tako, na primjer, vlasnik golfa četvorke, ako se odluči za kupovinu Savinih petnaestki za jednu gumu u prosjeku mora izdvojiti 80 KM.
– Cijena guma kreće se od 80 do 200 KM. Najtraženije su Tigrove i Savine čija je cijena od 80 do 90 KM – potvrdio je vlasnik jednog auto salona.
Osim novih guma, brojni vozači se odlučuju i na zamjenu ulja i filtera, za šta će vlasnik golfa četvorke morati da plati oko 100 KM, a cijenu diktira vrsta ulja i filteri koji se mijenjaju. U obaveznu zimsku opremu ulaze i lanci, čija je prosječna cijena oko 35 KM.
Neizostavan dio pripreme vozila za zimu je i permant, koji u prosjeku košta oko 20 KM.
Automehaničari naglašavaju da automobil prije zime obavezno treba servisirati, a neophodno je i provjeriti stanje akumulatora. Vlasnici golfa četvorke koji požele novi akumulator moraće izdvojiti u prosjeku 100 KM.
Prema riječima jednog  automehaničara  ako je akumulator stariji od tri godine, obavezno treba kupiti novi.
– Akumulator treba da bude potpuno napunjen i ispravan, a kablovi i polovi treba da budu očišćeni i zategnuti – kazao je Ružić i dodao da treba obratiti pažnju na stanje metlica brisača, a obavezno treba kupiti i sprej protiv smrzavanja koji se nanosi na brave vozila.
Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS Milenko Jaćimović istakao je da su većina vozača u RS „kampanjci“, koji sve rade u pet do 12, odnosno opremu kupuju u decembru kad snijeg padne.
– Osim toga, mnogi zimske gume stavljaju samo na dva točka, a znatan broj vozača uopšte ne priprema vozilo za zimske uslove – kazao je Jaćimović.
AMS RS
U Auto-moto savezu RS ističu da su vozači bez obzira na vremenske uslove dužni da od 15. novembra do 15. aprila imaju zimsku opremu na vozilima.
– Obavezna je zimska guma koja na svom boku ima oznake MS, M+S ili M&S i znak snježne pahuljice, a čija dubina gazećeg sloja iznosi najmanje četiri milimetra – objasnili u AMS RS. Kazna za one koji ne budu imali obaveznu opremu je 40 KM.
Cijena pripreme „golfa 4“ za zimu
– guma sava – 80 KM po komadu
– zamjena ulja i filtera – 100 KM
– lanci – 35 KM
– permant – 20 KM
– akumulator – 100 KM
Izvor: ekapija