ERS: U više navrata Sindikatu nuđeno potpisivanje Kolektivnog ugovora

21.05.2021.     Energetika

Uprava Mješovitog holdinga „Elektroprivreda Republike Srpske“ /MH ERS/, Matično preduzeće Trebinje, uputila je na potpis Sindikatu ovog holdinga prijedlog novog kolektivnog ugovora kojim radnici zadržavaju sva prava koja su imali prema ranijem Kolektivnom ugovoru, pri čemu su koeficijenti i naknade zaposlenima u sistemu značajno veće nego one definisane opštim aktima o radničkim pravima u Republici Srpskoj, saopšteno je iz ERS-a.

Foto: Ilustracija

Iz ERS-a su istakli da radnici elekteroenergetskog sistema imaju znatno veće zarade od zaposlenih u ostalim sektorima, kao i brojne druge beneficije, ali da je, uprkos otežanom poslovanju sistema u uslovima pandemije virusa korona, Uprava MH ERS-a smatrala da zaposleni u sistemu treba da zadrže sva stečena prava.

„Razmatrali smo i mogućnost minimalnog povećanja plata. Međutim, okolnosti nam trenutno ne dozvoljavaju da zarade budu više“, istaknuto je u saopštenju.

Iz ERS-a su naveli da je neshvatljivo da se Uprava MH ERS-a za radnička prava bori više od Sindikata kome je, kako kažu, „izgleda, stalo samo do svojih beneficija jer se spore oko jedne tačke u prijedlogu novog kolektivnog ugovora, a odnosi se na njihove privilegije“.

„Za nas je bilo neprihvatljivo da u ovim uslovima Sindikat `Elektroprivrede` za tri godine potroši više od 10 miliona KM, koje su im do sada uplaćivane sa računa holdinga. U taj budžet nisu uračunate članarine zaposlenih, odnosno članova Sindikata koji na račun Sindikalne organizacije godišnje uplate oko 1,5 miliona KM“, navedeno je u saopštenju.

Sindikalne organizacije u svim sistemima finansiraju se isključivo od sindikalnih članarina, koje prema odlukama sindikalnih odbora iznose jedan odsto neto plate člana Sindikata.

„Uprava MH ERS-a ne smatra moralnim da uplaćuje dodatnih 10 miliona za pomenuti
period i smatramo da je bolje je da taj novac damo u humanitarne svrhe, kao dodatnu pomoć radnicima oboljelim od kovida, ili opremanje bolnica. To je naš stav i mi ne želimo o tome više da raspravljamo, naročito jer ne znamo ni gdje Sindikat taj novac troši i u koje svrhe“, istaknuto je u saopštenju.

Iz ERS-a su naveli da pregovori sa Sindikatom zbog pomenutih privilegija rukovodstva Sindikalne organizacije traju već devet mjeseci.

„Neshvatljivo je da su sindikalne vođe zbog ličnih beneficija radnike i njihova prava spremni staviti u drugi plan“, naglašeno je u saopštenju.

Srna

error: Zabranjeno je kopiranje!