ERS sprema investicije vrijedne više od 250 mil KM – Tokom 2020. tenderi za vjetropark Hrgud i solarnu elektranu kod Trebinja

29.01.2020.     Energetika

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) planira u ovoj godini krenuti u gradnju solarne elektrane i vjetro parka, vrijednih više od 250 mil KM, što je svojevrsni zaokret u njihovoj proizvodnji električne energije koja se do sada zasnivala na uglju i vodi, saznaje portal CAPITAL.

Prema Privremenom operativnom planu nabavki za 2020. godinu, u prvom kvartalu će biti raspisan tender za izgradnju vjetroparka Hrgud na istoimenoj lokaciji u opštini Berkovići. ,Projekat vrijedan 126,12 mil KM u ERS-u planiraju da finansiraju vlastitim sredstvima, kreditom i donacijama a pokretač će biti Direkcija za investicije ERS-a.

Već ranije na ovoj lokaciji su izvršena jednogodišnja ispitivanja potencijala vjetra na osnovu kojih je izrađena Studija opravdanosti ovog energetskog objekta. Srednja godišnja brzina vjetra se kreće od šest do osam metara u sekundi na visini od 79,5 metara. U planu je gradnja 16 vjetroturbina koje bi imale ukupnu snagu od 48 megavata i godišnju proizvodnju od 126 gigavat časova.

S obzirom na lokaciju vjetroparka biće potrebno da se izgradi više od šest kilometara puteva.

Na kraju ove godine trebalo bi da bude raspisan javni poziv za izgradnju solarne elektrane koja će biti pozicionirana 12 kilometara jugoistočno od Trebinja.

Za ovaj projekat, ERS planira da 136 mil KM, koliko je procijenjena vrijednost projekta obezbjedi iz vlastitih sredstava i kredita. Solarna elektrana naziva Trebinje će imati instalisanu snagu od 100 megavata i godišnju proizvodnju od 147,7 gigavat časova.

Prema zvaničnim podacima, Elektoprivreda Republike Srpske 56% od ukupne struje proizvodi u termoelektranama a 44% u hidrocentralama.

Kada su u pitanju nabavke koje se odnose na ove izvore, u planu je nabavka opreme za pripremu i oplemenjavanje uglja vrijedne 32 mil KM, a najavljena su i investiciona ulaganja od nepunih 9 mil KM u HES Gornja Drina.

Capital

error: Zabranjeno je kopiranje!