ERS: Projekat Gornji horizonti biće realizovan s ponosom

11.01.2022.     Energetika

Elektroenergetski projekat višenamjenskog korištenja voda „Gornjih horizonata“ ima sve potrebne dozvole, izgradnja je u toku i riječ je o projektu koji će preduzeće „Elektroprivreda Republike Srpske“ sa ponosom da realizuje, rečeno je Srni u ovom preduzeću.


Iz ovog preduzeća podsjećaju da je projekat prošao sve potrebne procedure, a 31. decembra sa kineskim partnerima potpisan je ugovor o izgradnji i finansiranju.

„Kad je riječ o ekološkim dozvolama, ovaj projekat je upravo zbog političkih osporavanja i tužbi tapkao u mjestu tri godine, ali je na kraju i presuda Suda BiH potvrdila da je dokumentacija uredna i da neće biti nikakvih štetnih posljedica kada je o ekologiji riječ“, naveli su iz „Elektroprivrede Republike Srpske“.

U ovom preduzeću smatraju da o stručnim stvarima i projektima treba da polemiše struka koja je jedina kompetentna i čije je mišljenje relevantno, a nikako da ove teme budu zloupotrijebljene u političke svrhe, što je predsjednik SDA Bakir Izetbegović danas pokušao da uradi.

„Radi se o projektu iz 1954. godine koji vrlo dobro poznaju kompetentni ljudi u Sarajevu, a i sami su učestvovali u izradi i reviziji projektne dokumentacije. Izjave poput današnjih nisu dobrodošle za napredak, kako ove regije, tako i cijele BiH“, kažu u ERS-u.

Dodaje se da je radi prosperiteta potrebno temu vratiti tamo gdje i pripada – u stručne krugove.

„Ovakav način nastupa predsjednika SDA Bakira Izetbegovića u smislu progona jedinih investicija u energetskom sektoru u posljednjih 30 godina, ne vodi samo ka razgradnji i usporavanju naših projekata, već i ka razgradnji i uništavanju cjelokupnih odnosa“, poručili su iz ERS-a.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je danas u Mostaru da ima podršku Hrvatske da pokušaju zaustaviti projekat „Gornji horizonti“.

Izetbegović je rekao da je s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem u Dubrovniku dogovorio da to pokušaju jer bi to, kako je naveo, u potpunosti izmjenilo ekološki sistem u Hercegovini.

Srna

error: Zabranjeno je kopiranje!