ERS PREMAŠILA PLAN PROIZVODNJE Uspješna godina u vrijeme energetske krize

29.12.2021.     Energetika

Javno preduzeće Mešoviti holding „Elektroprivreda RS“ premašilo je plan proizvodnje električne energije u odnosu na godišnji plan, a u čemu prednjači proizvodno preduzeće „HE na Drini“.

Foto: Ilustracija

Ove informacije potvrdili su za Srpskainfo u „Elektroprivredi RS“. Tako je godišnji plan proizvodnje električne energije 5.579 gigavat časova, dok je zaključno sa 26. decembrom proizvedeno 5.679 gigavat – časova.

Plan proizvodnje je premašen uprkos izrazito sušnom ljetu i tome što je HET bio oko šest mjeseci bez agregata u Dubrovniku. Takođe, TE u „Gacku“ je gotovo sav juni bila van pogona zbog remonta, dok TE u „Ugljeviku“ nije proizvodila električnu energiju tokom aprila i maja zbog remonta.

Obe termoelektrane, u Gacku i Ugljeviku, proizvele su oko 54 odsto od ukupne električne energije (nešto više od 3.000 gigavat -časova) i obe su gotovo na nivou ostvarenja plana.

„Hidroelektrane na Drini“ su nakon termoeletrana proizvele najviše električne energije – 1.142 gigavat-časova do 26. decembra što je za 23,6 odsto više u odnosu na godišnji plan.

U Trebinju je HET proizveo 1.113 gigavat – časova električne energije ili 2,3 odsto više u odnosu na godišnji plan.

Jedino je zavisno proizvodno preduzeće „Hidroelektrane na Vrbasu“ ostvarilo proizvodnju nešto manje od planirane, odnosno oko deset odsto manje od plana.

Zahvaljujući ovakvim rezultatima, „Elektroprivreda RS“ je u prilici obezbijedi neophodne količine električne energije za potrebe domaćeg tržišta, domaćinstava i privrede, iz vlastite proizvodnje i da višak proda na međunarodnom tržištu.

ERS je još u prvoj polovini godine prodala 36,4 odsto više električne energije na međunarodnom tržištu u odnosu na plan.

Srpskainfo

error: Zabranjeno je kopiranje!