ERS kreće u pilot projekat ugradnje solarnih postrojenja za domaćinstva u Trebinju – Raspisan tender za izradu studije

18.12.2021.     Energetika
Elektroprivreda Republike Srpske je raspisala javni poziv za izradu dokumentacije za realizaciju pilot projekta korišćenja energije sunca za potrebe domaćinstava u statusu prozjumera (proizvođač/potrošač) na lokalitetu jednog naselja u gradu Trebinju.

Procijenjena vrijednost javne nabavke bez uključenog PDV iznosi 150.000 KM.

Projektnim zadatkom je planirano da se rad na izradi studije odvija u četiri faze.
– Prava faza nakon odabira NN voda na koji će biti priključena postrojenja kupaca/proizvođača, odabira objekata na koje će postrojenja biti instalirana, te stvaranja pravnih pretpostavki koje će omogućiti izgradnju malih solarnih postrojenja, potrebno je obezbijediti mjerenja ključnih parametara voda u periodu prije priključenja distribuiranih izvora. Mjerenja je potrebno provoditi u kontinuitetu, u periodu ne kraćem od 30 dana, pri čemu je od posebnog značaja praćenje parametara kvaliteta napona i opterećenja voda na bazi kontinuiranih petnaestominutnih mjerenja – ističe se u tenderskoj dokumentaciji.
Zatim slijedi faza dva – nabavka opreme, instaliranje 10 postrojenja snage 3,85kWp, priključenje na distributivnu mrežu i puštanje u pogon, po sistemu „ključ u ruke“, uz obavezu dobavljača da pribavi svu potrebnu dokumentaciju u skladu sa pravnom regulativom i tehničkim propisima kojima se uređuje oblast gradnje malih proizvodnih postrojenja i njihovo priključenje na distributivnu mrežu.
Nakon puštanja malih proizvodnih postrojenja u pogon, neophodno je obezbijediti mjerenja ključnih parametara voda u periodu ne kraćem od 30 dana u kontinuitetu. Potrebno je pratiti sve parametre praćene tokom kampanje mjerenja u periodu koji je prethodio priključenju distribuiranih izvora.

– Na bazi aktivnosti realizovanih tokom provedene tri faze projekta, potrebno je izraditi studijsku analizu kako rezultata mjerenja, tako i iskustava iz procesa pribavljanja potrebne dokumentacije, nabavke opreme i izgradnje postrojenja, procesa priključenja na distributivnu mrežu, te efekat proizvedene električne energije iz postrojenja kupaca/proizvođača na račun za utrošenu električnu energiju krajnjeg kupca – pojašnjeno je u TD.

Ekapija

error: Zabranjeno je kopiranje!